osnmedia.ru

Operațiunea de la Kursk: 13 persoane au fost rănite, potrivit Rusiei; Ce spune Zelenski despre ofensiva Ucrainei

Ministerul rus al Apărării a raportat pe 11 august că a doborât 35 de drone în cinci regiuni ale țării, relatează BBC News. Potrivit instituției, în noaptea de sâmbătă spre duminică, sistemele de apărare aeriană au distrus 4 rachete și 14 drone doar deasupra regiunii Kursk. Aici, resturile de rachetă ar fi căzut peste o clădire cu nouă etaje și au avut de suferit 13 persoane. Între timp, peste 76 de mii de persoane au fost evacuate din zonele de frontieră ale regiunii Kursk către teritorii sigure. Șeful unui district al regiunii a spus că situația din zonă este stabilă dar tensionată. De cealaltă parte, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a spus că șefia forțelor armate ucrainene l-a informat despre „transferul războiului pe teritoriul agresorului”.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, a comunicat Ministerul rus al Apărării, sistemele de apărare aeriană au distrus 4 rachete și 14 drone deasupra regiunii Kursk.

Șeful regiunii Kursk a declarat că resturile de rachetă au căzut peste o clădire cu nouă etaje și că au avut de suferit 13 persoane. Locuitorii casei au petrecut noaptea într-un centru de cazare temporară.

Potrivit Ministerului, alte patru regiuni ale Rusiei au fost de asemenea supuse unui atac masiv. 16 drone ar fi fost doborâte deasupra regiunii Voronej, 3 – peste regiunea Belgorod, câte o dronă – peste regiunile Breansk și Oriol. În regiunea Voronej, resturile de drone au deteriorat mai multe case private și mașini. Aproximativ 100 de persoane au rămas fără lumină. La Belgorod, dronele ar fi atacat două case.

Între timp, în seara zilei de 10 august, autoritățile ruse raportau că peste 76 de mii de persoane au fost evacuate din zonele de frontieră ale regiunii Kursk către teritorii sigure. Pe 11 august, șeful districtului Belovskii din regiunea Kursk a declarat că situația din zonă este stabilă dar tensionată. Potrivit acestuia, în zonă operează forțele armate ucrainene. El a spus că localnicii sunt evacuați și că autoritățile îi ajută pe cei care vor să părăsească temporar zona, punând la dispoziție autobuze. 

De cealaltă parte, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a comentat pentru prima dată public ofensiva forțelor armate ale țării în regiunea Kursk din Rusia, relatează DW. El a spus, în seara zilei de 10 august, că comandantul șef al forțelor armate ucrainene l-a informat despre „transferul războiului pe teritoriul agresorului”. Potrivit lui Zelenski, astfel de acțiuni dovedesc capacitatea Kievului de a „restabili dreptatea” și de a exercita presiunea necesară asupra Rusiei.

***

Pe 6 august 2024, armata Ucrainei a intrat pe teritoriul Rusiei, în apropierea orașului Sudja a regiunii Kursk. Până în seara zilei de 7 august, armata a capturat punctul de control „Sudja” de la granița regiunii ucrainene Sumî și regiunii rusești Kursk, a luat prizonieri mai mulți polițiști de frontieră și, totodată, sub controlul armatei a ajuns stația de măsurare a gazelor „Sudja”, prin care gazul rusesc este furnizat în Europa. În regiune a fost emisă stare de urgență. Detalii AICI

Consilierul președintelui ucrainean Vladimir Zelenski, Mihail Podoleak, a publicat pe 8 august o declarație despre „distrugerea formelor obișnuite de viață” în Rusia, inclusiv în regiunile de graniță Kursk și Belgorod. Potrivit Meduza, a fost prima declarație a autorităților ucrainene în cazul acțiunilor militare din regiunea Kursk. În declarația sa, Podoleak nu a menționat în mod direct ofensiva armatei ucrainene. „Rusia a crezut că normele legale nu i se aplică și de aceea ea poate ataca ilegal teritoriile țărilor vecine. (…) Dar războiul este un război care are propriile reguli și în care agresorul culege întotdeauna recompensele corespunzătoare…”, a comunicat Podoleak. 

Pe 9 august, ziarul american The Washington Post a scris, cu referire la un consilier al președintelui Ucrainei, că militarii ucraineni implicați în operațiunea militară din regiunea Kursk, Federația Rusă, au capturat 100 km2 de teritoriu. Potrivit sursei ziarului, autoritățile de la Kiev intenționează să folosească teritoriul cucerit în timpul negocierilor cu Moscova privind invazia rusă din Ucraina. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: