Orhei TV nu mai revine pe ecrane. Consiliul Audiovizualului a refuzat să prelungească licența de emisie
Full Article 3 minutes read

Orhei TV nu mai revine pe ecrane. Consiliul Audiovizualului a refuzat să prelungească licența de emisie

Consiliul Audiovizualului (CA) a decis în ședința din 3 martie să nu prelungească licența de emisie a postului de televiziune „Orhei TV”. „Acesta a comis mai multe încălcări ale concepției generale”, precizează Consiliul. 

Reprezentanții Consiliului declară că Media Resurse SRL, fondatorul Orhei TV, a solicitat pe 15 februarie 2023 prelungirea licenței de emisie pentru serviciului media audiovizual de televiziune „Orhei TV ca urmare a expirării termenului de valabilitate al acesteia.

Astfel, Consiliul amintește că pe 2 decembrie 2022, „Orhei TV” a fost sancționat cu amendă de 5000 de lei „pentru nerespectarea Concepției generale a serviciului media audiovizual”.

Atunci se menționează că CA a atestat abateri la următoarele secțiuni:

  • „producție proprie” – 40% stabilite conform Structurii, 30,52% identificate conform rezultatelor monitorizării
  • „producții audiovizuale ale altor producători” – 30% stabilite conform Structurii, 65,46% identificate conform rezultatelor monitorizării;
  • „programe retransmise/preluate/achiziționate” – 30% stabilite conform Structurii, 0% identificate conform rezultatelor monitorizării;
  • „procente rezervate operelor audiovizuale europene” – 52% stabilite conform Structurii, 42,25% identificate conform rezultatelor monitorizării.

Prin urmare, Consiliul precizează că se prelungește valabilitatea licenței de emisie dacă sunt întrunite cumulativ următoarele cerințe:

  • furnizorul de servicii media a depus cererea de prelungire a valabilității licenței de emisie în termenul prevăzut la alin. (1);
  • furnizorul de servicii media a respectat conceptul de principiu (general), tipul şi structura serviciului media audiovizual prevăzute în conținutul licenței de emisie;
  • furnizorul de servicii media nu a fost sancționat pentru încălcări grave, prevăzute la art. 84 alin. (8), (81), (9), (91), (10)–(103) din prezentul cod.

Amintim că, pe 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sunt: (1) câteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.

De menționat că în februarie 2023 Media-Resurse SRL, fondatorul posturilor de televiziune TV6 și Orhei TV, a anunțat că și-a reprofilat activitatea, prestând în prezent servicii de producere. Reprezentanții companiei au precizat că unul din primii lor clienți a devenit postul de televiziune Orizont TV.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: