Colaj NM

„S-au strecurat anumite greșeli”. Membra CSP, care l-a evaluat pe Ion Munteanu cu 3,5 puncte, a venit cu explicații

Membra Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Olesea Vîrlan, care a acordat cel mai mic punctaj candidatului la funcția de procuror general Ion Munteanu – 3,5 puncte în cadrul probei interviu, a venit cu explicații. Vîrlan a spus că „s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea” efectuată de ea și că dacă n-ar fi fost aceste erori „evaluarea dlui Ion Muntean se rezuma la 8,5”. Olesea Vîrlan a precizat că de aceea și a votat pentru revocarea deciziei și încetarea concursului. Cu toate acestea, Vîrlan nu a oferit detalii despre greșelile pe care le invocă. 

Membrul-procuror al CSP Olesea Vîrlan a acordat cel mai mic punctaj procurorului general interimar Ion Munteanu – 3,5 puncte, în comparație cu ceilalți membri ai Consiliului care au acordat 7,33 puncte, 8,5 puncte, 8,83 puncte, 9 puncte, 9,16 puncte sau 9,5 puncte.

Pe 29 februarie, pe site-ul Consiliului Superior al Procurorilor a fost publicată „poziția membrului-procuror al CSP, Olesea Vîrlan, privind concursul la funcția de Procuror General”.

În legătură cu cele apărute în presă referitor la evaluarea candidaților pentru funcția de Procuror General doresc să fac următoarele clarificări. În orice calcule au loc toate greşelile posibile. Orice evaluare are o doză de subiectivism. Orice eroare în domeniul juridic poate fi corectată prin mijloace juridice. Ca membru al Consilului Superior al Procuraturii mă conduc de Lege și imparțialitate. Nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. De data aceasta itemii evaluării au arătat un conținut confuz. Referitor la candidatura dlui Ion Muntean nu am nici o obiecție personală, precum nu am obiecții persoanele nici la celelalte candidaturi. Dacă n-ar fi fost aceste erori, evaluarea dlui Ion Muntean se rezuma la 8,5. Asta-i ce vă pot comunica. De aceea și am votat pentru revocarea deciziei și încetarea concursului”, se arată în explicația Olesei Vîrlan.

 

Pe 28 februarie, CSP a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, câștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție Octavian Iachimovschi. Decizia a fost luată după mai bine de două ore de discuții cu ușile închise. În continuare, autoritatea urmează să lanseze un nou concurs.

Președintele CSP Dumitru Obadă a spus că la etapa interviului, care a avut loc pe 22 februarie, membrii Consiliului au calculat doar media punctajului pentru fiecare candidat, dar nu au analizat notele pe care membrii comisiei de evaluare le-au acordat pe fiecare criteriu în parte. La fel, potrivit lui Obadă, nu au fost analizate motivele pentru care a fost pusă, concret, fiecare notă. Potrivit lui, toți membrii CSP au decis în unanimitate anularea concursului, precum și revizuirea mecanismelor de selectare a procurorului general, pentru ca acesta să fie mai previzibil și bazat pe principiile meritocrației.

Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: