Pacienții din Chișinău pot solicita de la medicii de familie teste rapide la Covid-19
Full Article 2 minutes read

Pacienții din Chișinău pot solicita de la medicii de familie teste rapide la Covid-19

Locuitorii municipiului Chișinău, care au intrat în contact cu persoane infectate cu coronavirus sau manifestă simptome specifice, pot solicita de la medicii de familie atât teste de laborator, de tip PCR, cât și teste rapide la coronavirus, de tip antigen. Informația a fost confirmată de către șeful-adjunct al Direcției Generale Asistență Socială și Sănătate. Boris Gâlcă a precizat că a fost extins și programul de lucru al centrelor medicilor de familie, pentru ca pacienții să poată beneficia de investigații radiologice și de laborator inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.

Șeful-adjunct al Direcției Asistență Socială și Sănătate a declarat, în cadrul ședinței primăriei din 29 martie, că a fost extins programul de muncă al medicilor de familie.

„A fost extins programul de activitate al centrelor medicilor de familie, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, cu program de activitate pentru zi deplină. Astăzi în mun. Chișinău sunt disponibile 10 aparate radiologice pentru pacienții suspecți sau confirmați cu COVID. Aceste investigații sunt disponibile prin medicii de familie în fiecare asociație medicală teritorială. Rugăm pacienții să țină legătura cu medicii de familie”, a declarat Gâlcă.

Laboratoarele clinice funcționează, la fel, cu program extins, inclusiv în zilele de sîmbătă și duminică.

„Pe lângă testările PCR, moleculare, sunt disponibile și testele rapide cu antigen și astăzi nu avem impedimente în testare, fie că pacienții au fost în contact, fie că au simptome. Aceste teste sunt foarte eficiente, sunt suficiente și programul extins de muncă permite acest lucru. Este foarte important ca pacienții să solicite de la medicii de familie”, a mai spus Boris Gâlcă.

Până la ziua de azi, în mun. Chișinău au fost confirmate  99 380 cazuri de infectare cu coronavirus și 1415 cazuri de deces.

„Avem încă paturi suficiente în spitale, dar ele sunt la limită. La ziua de ieri erau 1324 de pacienți confirmați, dintre care 60 în stare gravă în Terapie Intensivă, iar peste 600 de pacienți în stare care necesită atenție sporită”, a relatat Boris Gâlcă.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: