Pagubele în urma ploilor din Chișinău se ridică la 40 mln lei. Primăria se va adresa Guvernului

Pagubele în urma ploilor puternice din municipiul Chișinău se ridică la 40 de milioane de lei. Cifra a fost comunicată de edilul Ion Ceban la ședința operativă a serviciilor Primăriei capitalei. Primarul a cerut responsabililor să facă demersuri, inclusiv către Guvern, „pentru a fi acoperite măcar parțial” cheltuielile. 

„Cu mici excepții la această etapă, practic totul este înlăturat. Pagubele care au fost în urma acestor ploi se cifrează, la ziua de astăzi, la 40 de milioane de lei. Vă rog să faceți aceste demersuri inclusiv către Guvern pentru a fi acoperite măcar parțial din sursele care sunt prevăzute în astfel de situații. (…) Tot ce s-a încercat a vehicula că nu sunt adaptate în aceste condiții canalizările pluviale, da atunci când avem un debit de apă de 50, 60, 70 de litri pe metru pătrat în asemenea circumstanțe nici un oraș nu este pregătit și Chișinăul tot face cu greu față în această privință”, a menționat Ceban.

Primarul a mai spus că unele porțiuni de drumuri trebuie reparate. Potrivit lui Vitalie Mihalache, șef al Direcției generale mobilitate urbană, în rezultatul ploilor au apărut inclusiv cedări pe zona asfaltului. În același timp, a adăugat Mihalache, au fost deteriorate și afectate peste 100 de indicatoare rutiere, care între timp au fost restabilite.

Amintim că, în perioada 14-16 septembrie, în Republica Moldova a plouat abundent. Pe 16 septembrie, autoritățile capitalei anunțau că 56 de instituții de învățământ și 6 blocuri locative din Chișinău au fost afectate de ploi. Depozitele unei grădinițe, cu produse alimentare, erau inundate. Au fost inundate și mai multe instituții medicale. Pe trei adrese din capitală au căzut arbori peste automobile. S-au înregistrat trei surpări de teren. A fost afectat și parcul Valea Morilor. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Vagoane, proiecții video și realitate virtuală: Expoziția despre deportările staliniste revine în PMAN

Expoziția de vagoane dedicată memoriei victimelor regimului stalinist revine în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru al treilea an consecutiv. Inaugurarea va avea loc sâmbătă, 5 iulie, începând cu ora 20:00, potrivit Guvernului.

Expoziția „Teroarea de stat în Moldova sovietică. Amploare, victime și făptași” va include două vagoane asemănătoare cu cele în care erau deportați oamenii în Siberia și se va desfășura până pe 27 iulie, potrivit Guvernului.

În unul din vagoane vor fi prezentate documente, fotografii, cărți și diverse obiecte ce ilustrează experiența tuturor celor represați de regimul sovietic, iar în cel de-al doilea vagon, vizitatorii vor putea urmări o expoziție dedicată foametei din 1946-1947 și mai mult conținut multimedia. De asemenea, vizitatorii vor putea urmări o expoziție virtuală prin intermediul tehnologiei de VR.

Duminică, 6 iulie, de la ora 20:30, în preajma expoziției din Piața Marii Adunări Naționale, cetățenii sunt invitați să participe, împreună cu actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”, la o acțiune de comemorare prin care vor aprinde lumânări în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. 

Programul expoziției include, pe lângă vizitarea zilnică de la 9.00 la 21.00, câteva evenimente speciale. Pe 13 iulie, vor fi prezentate filme tematice din rezervele Arhivei Naționale despre represiunile sovietice, iar pe 20 iulie va avea loc proiecția lungmetrajului „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu. Pe 25 iulie, actorii de la Teatrul „Vasile Alecsandri” din Bălți vor juca spectacolul „Tema pentru acasă” – o dramă inspirată din deportările staliniste. 

Deportarea în masă din 6-9 iulie 1949 a fost cea mai amplă de pe actualul teritoriu al Republicii Moldova. Operațiunea a cuprins 11.281 de familii, contingentul strămutaților forțat în vagoane de vite alcătuind 35.796 de persoane, dintre care 11.889 de copii, 14.033 de femei și 9.864 de bărbați.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: