Până la venirea alegerilor. Ce (nu) i-a convenit Comisiei de la Veneția în reforma electorală a socialiștilor
Full Article 9 minutes read

Până la venirea alegerilor. Ce (nu) i-a convenit Comisiei de la Veneția în reforma electorală a socialiștilor

Comisia de la Veneția (CV) a publicat la 19 august un aviz cu privire la proiectul de amendamente la legislația electorală a Moldovei, pe care l-a examinat „în regim de urgență”. Experții CV au apreciat pozitiv mai multe prevederi ale proiectului. Totuși, unele amendamente, inclusiv cele referitoare la mass-media și anularea înregistrării candidatului, le-au stârnit semne de întrebare și îngrijorare. Printre altele, cei de la CV au menționat că în Moldova, această reformă a fost inițiată în ajunul alegerilor. NM relatează, ce i-a convenit și ce nu Comisiei de la Veneția în proiectul de reformă a legislației electorale propus de Partidul Socialiștilor.

„Trei elemente importante”

Comisia de la Veneția a apreciat pozitiv amendamentele care prevăd o definiție mai clară a termenului „campanie electorală” și precizează termenii de organizare a campaniei electorale în cel de-al doilea tur. La fel, CV a susținut modificările care vizează prevenirea abuzului de resurse administrative, extinderea sancțiunilor pentru încălcarea regulilor de organizare a campaniei electorale. Totodată, Comisia de la Veneția a apreciat pozitiv modificările care prevăd extinderea categoriilor de cetățeni care au dreptul să depună plângeri sau contestații referitoare la încălcările admise la alegeri, precum și la acțiunile care pot fi contestate.

Totodată, cei de la Comisia de la Veneția au subliniat că o reformă reușită a legislației electorale ar trebui să includă cel puțin trei elemente importante: legislația clară și atotcuprinzătoare care ar corespunde standardelor internaționale, adoptarea legilor printr-un consens larg după consultări publice cu toate părțile interesate și responsabilitatea politică pentru implementarea corectă a legislației electorale.

Cei de la CV au menționat în acest context că „unele persoane interesate au declarat că procedura de elaborare a proiectului a fost prea grăbită”. La fel, CV a indicat asupra apropiatelor alegeri prezidențiale din Moldova și a alegerilor în organele administrației locale din unele localități.

Comisia de la Veneția a menționat că în proiect există amendamente care pot fi aplicate anume la alegerile prezidențiale stabilite pentru 1 noiembrie. „Aceste amendamente schimbă semnificativ unele reguli de organizare a alegerilor prezidențiale și a celor parlamentare. Este vorba despre ordinea de întocmire a listelor alegătorilor și accesul la ele, interzicerea incitării la ură și a instigării la discriminare, dar și despre utilizarea resurselor administrative”, au precizat experții CV.

În opinia experților CV, modificările propuse, cu excepția „interzicerii agitației de către persoanele terțe”, nu au un impact semnificativ asupra bazei legislației electorale. Însă aceste modificări pot fi aplicate la actualele alegeri prezidențiale, dacă acestea vor intra în vigoare până la lansarea campaniei electorale, au subliniat cei de la CV.

Comisia de la Veneția a recomandat să nu se aplice niciun fel de modificări legislative la alegerile locale din luna septembrie 2020, iar la alegerile prezidențiale să fie aplicate doar în caz de necesitate și doar dacă acestea vor intra în vigoare până la lansarea procesului electoral.

„Ar putea provoca autocenzură”

Comisia de la Veneția a mai recomandat autorităților moldovenești să formuleze mult mai clar amendamentele referitoare la restricționarea libertății de exprimare. Astfel, interdicțiile de participare la agitația electorală „a organizațiilor obștești, sindicatelor, organizațiilor de caritate, organizațiilor religioase și a unor mijloace de informare în masă, inclusiv private”, în opinia CV, ar trebui formulate mult mai clar. Amendamentele cu privire la incitarea la ură și instigarea la discriminare ar trebui să fie revizuite, pentru a evita interpretarea și aplicarea prea largă a acestora, iar modificările despre utilizarea necorespunzătoare a resurselor administrative ar trebui să fie clarificate. La fel, ar trebui să fie aprobat un mecanism legal pentru prevenirea unor astfel de încălcări, consideră Comisia de la Veneția.

Un punct aparte al recomandărilor se referă la drepturile observatorilor. Cei de la CV consideră că observatorii la alegeri ar trebui să aibă acces la toate etapele procesului electoral. Comisia a remarcat, de asemenea, că CV a fost informată despre faptul că unele amendamente la lege (probabil, articolul 68,3) ar putea fi interpretate ca o interdicție pentru misiunile diplomatice de a-și acredita colaboratorii în calitate de observatori. Dacă amendamentele pot fi interpretate astfel, ar trebui să se acorde atenție acestui lucru, consideră CV.

Reamintim că legislația actuală permite înregistrarea observatorilor până la începutul campaniei electorale, dar își pot continua activitatea și după încheierea acesteia. De exemplu, să monitorizeze modul în care sunt examinate plângerile. Autorii proiectului de amendamente au propus ca observatorii să fie înregistrați doar după lansarea campaniei electorale. La fel, proiectul de lege prevede faptul că misiunile diplomatice pot propune pentru înregistrare doar observatori internaționali. Iar la ambasade activează cetățeni ai Moldovei, care anterior se înregistrau ca observatori naționali. Drepturile și obligațiile observatorilor naționali și internaționali sunt aproape aceleași, dar observatorii naționali au dreptul de a depune sesizări privind acțiunile autorității electorale.

Comisia de la Veneția a mai recomandat să se dea o definiție mai clară noțiunilor „instigare la ură” și „discursul urii”, întrucât formularea vagă ar putea duce la încălcarea dreptului la libertatea de exprimare. Cei de la CV au subliniat că „în orice caz, este necesară garantarea dreptului candidaților la exprimare” și au menționat că „în timpul campaniei electorale, candidații vorbesc adesea nefavorabil despre programele politice, ideile și calitățile personale ale oponenților, dar nu utilizează „discursul urii””.

Experții CV recomandă interzicerea oricărei propagande a urii bazate pe motive naționale, rasiale, sexuale, religioase sau din alte motive, precum și interzicerea instigării la discriminare, ostilitate sau violență. În opinia CV, aceste prevederi ar trebui să fie consolidate în Codul serviciilor media audiovizuale.

Totodată, Comisia de la Veneția a atras atenția asupra modificărilor referitoare la mass-media, în special la cele despre încălcarea de către presă a principiului echidistanței în reflectarea campaniei electorale. Cei de la CV au menționat că aceste amendamente „ar putea împiedica mass-media să desfășoare orice fel de analiză critică a platformelor electorale sau ale întrebărilor referendumului”. Totodată, potrivit CV, aceste amendamente ar putea „provoca autocenzura și restricționarea jurnalismului critic”.

„Comisia de la Veneția recomandă aplicarea sancțiunilor față de mijloacele de informare în masă doar pentru încălcarea unor reguli clar definite. Aceste sancțiuni trebuie să fie proporționale și să fie supuse unui control judiciar efectiv”, se mai spune în recomandări.

De notat că proiectul de amendamente prevede sistarea dreptului presei de a difuza și de a publica informații despre alegeri și referendum. Această sancțiune ar putea fi aplicată pe un termen de șapte zile, în cazul în care presa va acorda prioritate vădită unui anumit concurent electoral sau unui partid politic, avantajându-l în cursa electorală. Aceeași sancțiune ar putea fi aplicată celor care nu respectă principiile echității, responsabilității, echilibrului și imparțialității în reflectarea procesului electoral. Autorii proiectului propun retragerea licenței până la sfârșitul procesului electoral dacă încălcările din partea presei se vor repeta. Mass-media care reflectă campania electorală fără a primi autorizație în acest sens sau care nu se supune sancțiunilor aplicate riscă să-i fie suspendată licența de emisie. În proiectul de lege nu este indicată perioada pentru care ar putea fi sistată licența.

 

Sancțiuni dure – doar prin judecată

Comisia de la Veneția a apreciat pozitiv extinderea listei de sancțiuni aplicate candidaților pentru diferite încălcări admise în timpul campaniei electorale. Comisia consideră că acest lucru va permite autorităților de profil să aleagă o sancțiune conform încălcării. În același timp, CV este îngrijorată de faptul că proiectul de lege admite anularea înregistrării candidatului la alegeri de către autoritatea electorală, în timp ce în prezent, o asemenea decizie poate fi luată doar de instanță.

„Comisia de la Veneția are o abordare serioasă față de această problemă și reamintește că anularea înregistrării practic privează o persoană eligibilă de dreptul de a candida la alegeri. Dacă decizia de anulare a înregistrării a fost luată cu o zi înainte de alegeri, este prea puțin probabil ca hotărârea cu privire la contestație să fie luată într-un interval de timp care i-ar permite fostului candidat/partid să revină în campania electorală, dacă va fi acceptată contestația”, au menționat experții CV.

În opinia lor, o asemenea intervenție serioasă în dreptul electoral ar trebui să fie o măsură extremă aplicată în egală măsură față de toți pretendenții, doar în cazul unor încălcări grave. Și această măsură trebuie aplicată sub o supraveghere judiciară eficientă. Experții CV recomandă că orice contestație ar trebui cel puțin să suspende acțiunea deciziei cu privire la anularea înregistrării candidatului.

***
Parlamentul a adoptat proiectul de amendamente la legislația electorală inițiat de socialiști (proiectul a fost elaborat de Comisia Electorală Centrală) în prima lectură la 9 iulie. Autorii proiectului propun, printre altele, reducerea cu două ore a termenului acordat pentru votare la alegeri, retragerea licenței pentru posturile de televiziune pentru încălcarea principiului echidistanței în timpul campaniilor electorale și interzicerea utilizării drapelelor și a simbolurilor altor state în cursa electorală (NM a scris despre aceasta în articolul „Unioniștii vor rămâne fără drapelele României. Ce vor să mai schimbe socialiștii în legile despre alegeri. Analiză NM”.

Proiectul de amendamente a fost adoptat în prima lectură cu voturile socialiștilor și ale democraților. Opoziția a refuzat să voteze. Cum au fost discuțiile în parlament despre acest proiect, dar și cine, pe cine și de ce a acuzat de „segregarea electoratului”, populism și minciună „în stil propagandistic” – despre toate acestea puteți citi în articolul «Выборы президента уже сфальсифицированы» („Alegerile prezidențiale sunt deja falsificate”). După adoptarea în prima lectură, s-a decis ca proiectul să fie transmis Comisiei de la Veneția.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: