Noile tarife pentru gaz vor fi anunțate până pe 10 noiembrie (DOC)
Full Article 2 minutes read

Noile tarife pentru gaz vor fi anunțate până pe 10 noiembrie (DOC)

Comisia pentru Situații Excepționale a emis o nouă Dispoziție. Potrivit documentului, SA „Moldovagaz” va înainta o cerere Agenției pentru Reglementare în Energetică în vederea  ajustării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor natural. Respectiv, până pe data de 10 noiembrie ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie 2021. 

În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni.

Membrii Comisiei au decis că S.A. „Termoelectrica” nu va mai utiliza păcura în procesul tehnologic și va reveni la producerea energiei termice și electrice pe baza gazelor naturale.

Pentru ca Republica Moldova să nu se mai confrunte cu asemenea crize energetice pe viitor, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are misiunea de a iniția procesul de fortificare a securității energetice a țării.

Anterior, șeful „Moldovagaz” Vadim Ceban a anunțat că reprezentanții companiei lucrează asupra elaborarea calculelor cu privire la majorarea tarifului pentru gaz. În prezent, tariful este de 4,2 lei per m3 (fără TVA). Potrivit legii, „Moldovagaz” se adresează la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), care verifică calculele și, dacă acestea corespund metodologiei, aprobă tariful solicitat.

Întrebat cu cât se va majora tariful, directorul „Moldovagaz” a răspuns: „Foarte bună întrebare. Acum analizăm diferite opțiuni, inclusiv având în vedere că trebuie să facem un pronostic pentru anul viitor, pentru că din anul curent au mai rămas doar două luni. Este un exercițiu foarte complex, luăm la bază atât cotațiile petrolului, pe piața spot. Nu uitați că joacă rol și cursul valutar, volumele care vor fi consumate, vremea…”. Întrebat dacă prețul ar putea fi mai mare de 10 lei per m3, acesta a răspuns: „Poate fi, dar nu vă pot spune acum ferm”. 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: