VIDEO Deputat PAS, despre decizia Curții Constituționale: Toți cei care vor purta panglica Sf. Gheorghe vor fi sancționați
Full Article 2 minutes read

VIDEO Deputat PAS, despre decizia Curții Constituționale: Toți cei care vor purta panglica Sf. Gheorghe vor fi sancționați

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dorian Istratii susține că cei care vor ieși pe 9 mai cu panglica Sfântului Gheorghe vor fi sancționați. Cu referire la decizia Curții Constituționale (CC) din 11 aprilie, parlamentarul a declarat că panglica „nu poate fi purtată”. 

„Am tras cu ochiul peste comunicatul care a fost făcut de către președinta Curții Constituționale și din ce am înțeles eu, nu poate fi purtată panglica Sfântul Gheorghe, dar ceva asemănător acestei panglici nu poate fi confundat cu panglica Sfântul Gheorghe”, a comunicat deputatul la TV8.

La precizarea prezentatorului că judecătorii CC au decis că panglica poate fi purtată atât timp cât nu promovează acțiuni de agresiune militară a crimelor de război sau crimelor împotriva umanității, Istratii a menționat că „panglica Sfântului Gheorghe este promovată de către infractorii care au atacat Ucraina”. „Nu poate fi purtată”, a spus deputatul.

„Întrebarea e dacă nu va promova acțiunile militare și crimele de război sau crime împotriva umanității”, a adăugat prezentatorul emisiunii. „Crimele de război deja sunt promovate cu panglica Sfântul Gheorghe pe teritoriul Ucrainei de către ruși, respectiv din oficiu dacă vreți purtarea panglicii Sfântul Gheorghe va fi sancționată”, a comunicat Istratii.

Întrebat de prezentator dacă pe 9 mai persoanele, inclusiv copiii, care vor ieși cu această panglică vor fi sancționate, parlamentarul a spus: „Cu siguranță da, fiindcă în legislație există sancțiuni pentru acest lucru. Când va fi publicată hotărârea Curții Constituționale, atunci vom intra în esență și veți vedea”.

Pe 11 aprilie, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității. Curte s-a convocat în ședință în urma sesizărilor depuse, în 2022, de deputații socialiști Adrian Lebedinschi și Grigore Novac și a unuia dintre cetățenii amendați.

Deputata PAS Olesea Stamate, președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, a declarat că hotărârea Curții Constituționale „a stârnit multe discuții”. Potrivit ei, teoretic, Curtea a dat o apreciere corectă. „Cum la modul practic va avea loc aplicarea acestui articol, nu este clar”, a adăugat Stamate cu referire la paragraful 88 din hotărâre.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: