Părinții care sunt în concediu de îngrijire a copilului vor primi indemnizații mai mari. Precizările ministrului Muncii
Full Article 2 minutes read

Părinții care sunt în concediu de îngrijire a copilului vor primi indemnizații mai mari. Precizările ministrului Muncii

Indemnizația pentru îngrijirea copilului pentru persoanele neasigurate va crește de la 740 de lei până la 1000, iar părinții, care sunt asigurații și  care sunt concediu de îngrijire a copilului, la fel, vor beneficia suplimentar de o indemnizație pentru îngrijirea copilului, de 1000 de lei. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii, Marcel Spatari, pe 23 august, la emisiunea „Reporter special” de la Canal 2.

Oficialul a făcut precizări în acest sens, menționând că în prezent noi avem o lege pentru îngrijirea copilului și o lege pentru asigurările sociale, iar în curând va merge în Parlament cu acest proiect, pentru a generaliza indemnizația pentru îngrijirea copiilor.

În legea pentru îngrijirea copilului indemnizația pentru îngrijirea copilului se acordă doar persoanelor neasigurate până la vârsta de doi ani. Este practic o plată pentru familiile în care nu sunt salariați și e 740 de lei. O altă lege spune că persoanele asigurate beneficiază doar de indemnizația lor asigurată care este plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat. Acum noi venim cu propunerea, și o să mergem în Parlament cu acest proiect, să generalizăm indemnizația pentru îngrijirea copiilor, care este oferită astăzi numai persoanelor neasigurate din bugetul de stat, să o oferim și persoanelor asigurate, pentru că toți contribuim la bugetul de stat. Persoanele asigurate vor primi suplimentar în acea indemnizație de concediu până la urmă, pentru că au contribuit la fondul social”, a explicat Spatari.

Pentru extinderea dreptului la indemnizații și pentru persoanele asigurate, autoritățile vor avea nevoie de 300 milioane lei, pe an.

În același timp, el a specificat că autoritățile lucrează la dezvoltarea de servicii pentru părinți. Este vorba despre o lege pentru îngrijirea alternativă, care include reglementarea activității bonelor și activitatea minicreșelor de tip familial.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: