Parlamentul a amânat, din nou, examinarea „Declarației despre dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic”. Deputații blocului ACUM au insistant ca examinarea documentului să fie inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 20 debruarie, dar coautorii declarației – deputații PSRM au declarat că textul acesteia nu a fost definitivat.
La începutul ședinței legislativului, președintele fracțiunii Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PDA), Alexandr Slusari, a solicitat ca „Declarația despre dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic” să fie inclusă pe ordinea de zi.
„Parlamentul trebuie spă ia aprobe această decizie politică. Noi nu înlocuim justiția, dar trebuie să transmitem uns emnat către societate, precum că acest lucru nu se va repeta”, a menționat Slusari.
La rândul său, coautorul declarației, deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea, a declarat că încă mai lucrează asupra textului documentului. Totodată, Bătrîncea i-a mulțumit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, pentru inițiativa de a re-examina dosarele penale motivate politic.
Propunerea lui Slusari nu a fost susținută de majoritatea deputaților. Au votat în favoarea aceastei inițiative doar deputații din fracțiunile PDA și PAS.
Amintim că, în ședința parlamentului din 13 februarie, deputații PSRM și cei al Blocului ACUM au propus să fie adoptată „Declarația despre dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic”, fapt care a provocat nemulțumirea deputaților din PDM și Partidul „ȘOR”.
NM a intrat în posesia textului „Declarației despre dosarele politice ale persoanelor persecutate de către regimul oligarhic”. În cadrul documentului, deputații propun constatarea faptul că în perioada în care Moldova era „stat capturat”, în țară au fost inițiate dosare penale politice, la comandă. Mai mult, „majoritatea dosarelor penale motivate politic nu au fost încetate sau revizuite, iar victimele nu numai că nu au fost reabilitate, dar continuă să fie hărțuite”, se arată în declarație.
Totodată, precizăm că miercuri, 19 februarie, procurorul general Alexandr Stoianoglo, a anunțat că un grup format din șase procurori va evalua și va prezenta rapoarte pe marginea 38 de dosare penale, pretins instrumentate pe motive politice.
Din lista respectivă fac parte inclusiv avocații Ana Ursachi, Eduard Rudenco și Ion Crețu. judecătorii Domnica Manole, Dorin Munteanu, Gheorghe Balan, dar și alte persoane: Gheorghe Petic, Grigore Petrenco, Pavel Grigorciuc, Sergiu Cibotari și Valentin Eșanu.
Susțineți-ne cu un like la pagina noastră de Facebook.