IPN

Țâcu și Năstase sar în apărarea academicienilor, după ce Chicu i-a numit „pseudo-cercetători”

Mai mulți angajați ai institutelor Academiei de Științe a Moldovei au anunțat o serie de protest. Aceștia susțin că mai bine de jumătate din angajații Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei vor ajunge șomeri, în urma desfășurării concursului proiectelor de cercetare finanțate prin intermediul Programului de Stat pentru anii 2020-2023. În replică, premierul Ion Chicu a scris pe pagina sa de Facebook că guvernul „nu irosește banii statului pentru pseudo-cercetători, înrolați în proiecte politice”. De cealaltă parte, deputatul Octavian Țâcu și liderul PDA, Andrei Năstase, s-au solidarizat cu oamenii de știință. Aceștia au cerut ca prim-ministrul să prezinte scuze publice. 

„Suntem gata să plătim pentru cercetări în matematică, fizică, chimie, biologie, medicină… și multe alte domenii! Nu irosim însă banii statului pentru pseudo-cercetători, înrolați în proiecte politice”. Cu această reacție vine premierul Ion Chicu, după ce mai mulți angajați ai institutelor Academiei de Științe a Moldovei au anunțat o serie de proteste.

Potrivit premierului, bugetul alocat pentru știință și cercetare în anul 2020 este cu 17% mai mare ca în 2019 și constituie 545 de milioane de lei. „Ce-ați livrat societății în schimbul sutelor de milioane de lei în ultimii ani, domnilor Domni?”, remarcă Ion Chicu.

Într-un briefing de presă din 6 martie, deputatul PUN, Octavian Țâcu, a declarat că lipsirea de finanțare a Institutului de Istorie din cadrul Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) ar fi un asalt al guvernării socialiste, în frunte cu Igor Dodon, asupra științei istorice din R. Moldova. De asemenea, Țîcu i-a cerut premierului Ion Chicu să-și ceară scuze pentru insultele aduse istoricilor. Acesta a menționat că de aproape două luni angajații Institutului de Istorie nu și-au primit salariile.

„Este o nouă încercare a guvernărilor de stânga neocomuniste de a distruge știința istorică și de a aplica o lovitură mediului academic și intelectual. Istoricii au fost în prima linie a luptei pentru independența Republicii Moldova. Declarația de Independență stipulează clar mesajul românesc al discursului istoric, care nu poate fi contestat de nicio guvernare, cu atât mai puțin de premierul Chicu”, a precizat istoricul.

Prim-ministrul a venit cu o replică pe pagina sa de Facebook.

„”Istoricii” nu au căștigat proiecte pentru finanțare de la stat în urma concursului din… august 2019. Și ei știu de asta, dar guvernul actual le este de vină. Guvernul actual, prin decizia sa de acum căteva săptămâini, acordă finanțare instituțională și ”istoricilor”. Deși, guvernul din august 2019 nu le-a oferit nici un proiect. Iată de ce tot ce se întâmplă în jurul acestor acțiuni este politică pură. Și murdară, totodată. Și da, solicitarea către ”istorici” de a prezenta societății rezultatele muncii lor din ultimii ani, pentru care țara a plătit zeci și sute de milioane de lei – rămâne actuală. După cum am mai spus, majorăm semnificativ investițiile statului în educație și știință pentru țară și oameni. Inginerie, matematică, fizică, chimie… și multe altele. Pentru politică în AȘM bani nu avem”, a răspuns Ion Chicu.

Într-o înregistrare LIVE pe facebook, liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a anunțat că formațiunea se solidarizează cu oamenii de știință.

„Platforma DA condamnă acțiunile guvernului, a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării orientate împotriva angajaților Institutului de Istorie al Academiei de Științe. Abuzurile autorităților sunt parte a politicii antinaționale a noii guvernări PSRM-PD, fie că este formalizată sau nu”, a declarat Năstase.

Acesta a anunțat că jumătate dintre angajații Institutului de Istorie al AȘM vor fi disponibilizați în urma desfășurării unui pretins concurs al proiectelor de cercetare finanțate prin intermediul programului de stat pentru 2020-2023.

„PDA cere îndeplinirea solicitărilor înaintate de către organizația sindicală a institutului, prin revizuirea modalității de finanțare a domeniului de cercetare și inovare. De asemenea, condamnă declarațiile scandaloare ale premierului Chicu. Îi cerem să prezinte scuzele necesare”, a mai spus liderul Platformei DA.

Precizăm că angajații Institutului de Istorie au emis o declarație prin care anunță inițierea unei serii de acțiuni de protest prin care să sensibilizeze opinia publică și autoritățile Republicii Moldova despre situația creată în colectiv. Angajații mai spun că guvernarea încearcă să distrugă, pe etape, Institutul de Istorie, aplicând mecanismele concursului trucat și penuriei financiare, în încercarea de a controla politic procesul cunoașterii istorice și filosofice.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

BCS a părăsit Parlamentul pentru protest în stradă: „Pe 28 septembrie ne întoarcem țara înapoi”. Reacția PAS

Pe final de mandat, socialiștii și comuniștii au părăsit plenul Parlamentului, în semn de protest „față de acțiunile majorității PAS”, anunțând că se alătură manifestației din fața Legislativului. În fața simpatizanților înarmați cu drapele și pancarte, deputații opoziției au acuzat guvernarea că „nu a făcut nimic” pentru cetățeni în cei patru ani de mandat. Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a recunoscut că „mai sunt multe de făcut”, dar, spune ea, „mergem în direcția corectă”.

La protestul „ad-hoc” — așa cum l-a descris deputatul socialist Bogdan Țîrdea — au participat mai mulți deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, inclusiv fostul președinte și lider al comuniștilor, Vladimir Voronin. Acesta a declarat că manifestația este mai degrabă un „miting comemorativ”, după patru ani de guvernare PAS: „Mai mult să nu-i mai vedem și să nu-i mai auzim”.

În fața mulțimii a vorbit și jurnalistul Dmitri Ciubașenco, care a anunțat recent, la Chișinău, alături de o altă jurnalistă și un fost ministru al Apărării, lansarea unei noi platforme „independente” – „Pentru Moldova”, în ajunul alegerilor. În discursul său de la miting, Ciubașenco a făcut apel la unitate în perspectiva scrutinului din septembrie.

„Acum e clar că toată guvernarea galbenă este o perioadă neagră continuă în istoria Moldovei. Vor să continue și e clar de ce. (…) Asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm mâinile în jos. Cred că cel puțin trei lucruri poate face opoziția: să se unească, să se consolideze, să mobilizeze toți simpatizanții și să nu permită falsificarea alegerilor. Haideți sa luptăm cu toții ca după aceasta perioadă neagră, Moldova să aibă din nou o guvernare normală”, a declarat Ciubașenco.  

Deputatul socialist Bogdan Țîrdea a promis celor prezenți, la sfârșit de protest, că „toate demersurile și legile anti-democratice” inițiate sau adoptate de majoritatea parlamentară în cei patru ani de mandat „vor fi anulate” după 28 septembrie – dată la care moldovenii vor alege un nou legislativ.

„Pe 28 septembrie ne întoarcem țara înapoi și revenim la normalitate”, a declarat parlamentarul.

„Țara noastră, noi decidem”; „Moldova nu se vinde”, „Jos PAS” sau „Moldova, trezește-te” – au scandat manifestanții.

Contactată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernare a respins acuzațiile opoziției. „În 4 ani am construit: independența energetică, o economie mai rezilientă, un sistem medical si educational mai dotat și modern. Am avut grijă de nevoile și veniturile oamenilor într-o perioadă marcată de crize profunde. Mai avem multe de făcut, dar mergem în direcția corectă”, a precizat Adriana Vlas.

Precizăm că actualul parlament al Republicii Moldova – în care PAS deține majoritatea mandatelor – își încheie oficial mandatul pe data de 11 iulie. Un nou legislativ urmează să fie ales pe data de 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: