Parlamentul European a votat rezoluţia în care solicită acordarea Republicii Moldova a statutului de ţară candidată la aderarea la UE
Full Article 4 minutes read

Parlamentul European a votat rezoluţia în care solicită acordarea Republicii Moldova a statutului de ţară candidată la aderarea la UE

Parlamentul European a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova. Tot joi, comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, și-a exprimat optimismul că raportul Comisiei Europene de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în UE, va fi gata înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie.

Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg a votat joi o rezoluţie în care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană Republicii Moldova, informează Agerpres.

„Parlamentul European salută depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la UE la 3 martie 2022; invită instituţiile UE să acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată pentru aderarea la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană şi pe baza meritelor, iar între timp să-şi continue eforturile de integrare a acestei ţări pe piaţa unică a UE şi să intensifice cooperarea sectorială; invită Comisia să îşi finalizeze rapid evaluarea şi să ofere Moldovei o asistenţă deplină pe parcursul acestui proces”, se arată în rezoluţie.

Totodată, PE solicită ca, în cadrul reuniunii Consiliului European din iunie, să se transmită un semnal politic clar şi ferm cu privire la calea europeană aleasă de Republica Moldova.

În acelaşi timp, legislativul comunitar subliniază că, la fel ca în cazul Ucrainei, perspectiva concretă de aderare la UE este un element esenţial al speranţei, care va menţine moralul populaţiei moldovene în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale.

Iniţiatorul rezoluţiei, eurodeputatul român Siegfried Mureşan, din grupul PPE, a declarat că este nevoie să li se ofere cetăţenilor Moldovei beneficii tangibile. De aceea, deputaţii solicită integrarea Republicii Moldova în piaţa unică a UE.

„Cerem instituţiilor europene să ofere Republicii Moldova statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Dacă Republica Moldova intenţionează să se alăture blocului comunitar, răspunsul nostru trebuie să fie: Da, sunt bineveniţi! Noi trebuie să muncim şi să facem toţi paşii necesari”, a declarat Siegfried Mureşan.

Membrii Parlamentului European au avertizat asupra pericolelor la care este supusă acum Republica Moldova, inclusiv din cauza riscurilor din regiunea separatistă transnistreană. Vicepreşedinta Parlamentul European, Heidi Hautala, a spus că acum este un moment crucial, când Republica Moldova are nevoie de tot ajutorul european.

„Cred foarte mult că Republica Moldova face tot ce poate în această situaţie fragilă pentru a fi capabilă să obţină în sfârşit statutul de ţară candidată la Uniunea Europeană. Trebuie să ajutăm Republica Moldova să scape de această dependenţă energetică faţă de Rusia, trebuie să-i ajutăm să scape de dezinformare, care dăunează parcursului lor european. Desigur că Transnistria este un adevărat pericol acum, un pericol îngheţat un adevărat pericol şi acesta este un moment crucial, în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru”, a subliniat vicepreşedinta PE.

Parlamentarii europeni au apreciat, de asemenea, că Republica Moldova a depus eforturi şi a început reforme serioase, iar în cazul războiului din Ucraina, s-a comportat exemplar, inclusiv ajutând refugiaţii ucraineni.

„Mesajul politic cel mai important pe care cred eu că trebuie să-l dăm Republicii Moldova este că ei sunt cetăţenii Europei Unite şi noi, de aici, din Parlamentul European, recunoaştem perspectiva de a deveni cetăţeni ai UE. Ne aflăm într-un moment istoric, care va avea urmări istorice. Haideţi să ne asumăm o decizie politică curajoasă şi decizii îndrăzneţe”, a afirmat Dragoş Tudorache.

Comisia Europeană ar putea avea pregătit raportul de evaluare a situaţiei din Republica Moldova, care să specifice dacă acesteia i se poate acorda statutul de ţară candidată pentru integrarea în Uniunea Europeană, înaintea summitului liderilor blocului comunitar din 23 şi 24 iunie, a arătat joi comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: