Parlamentul European cere statelor UE să-i sancționeze și extrădeze pe oligarhii fugari Plahotniuc și Șor
Full Article 2 minutes read

Parlamentul European cere statelor UE să-i sancționeze și extrădeze pe oligarhii fugari Plahotniuc și Șor

Parlamentul European cere Uniunii Europene să-i sancționeze pe oligarhii moldoveni fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, precum și extrădarea celor doi în Republica Moldova pentru a fi judecați. Solicitarea se regăsește în rezoluția adoptată, pe 19 aprilie, de legislativul european.

Totodată, referitor la încercările de destabilizare a Republicii Moldova, rezoluția solicită statelor din blocul comunitar să îi sancționeze imediat pe cei implicați.

Parlamentul dorește, de asemenea, ca UE să extindă domeniul de aplicare al regimului său de sancțiuni pentru a include acte de corupție pasibile de pedeapsă care subminează securitatea, stabilitatea, instituțiile constituționale și democratice ale unei țări.

„Republica Moldova rămâne expusă presiunii ruse și șantajului energetic, tulburărilor economice cauzate de războiul din Ucraina vecină, precum și încercărilor susținute de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european al țării. Parlamentul salută spiritul de conducere al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al autorităților țării în abordarea acestor provocări serioase. Între timp, Parlamentul solicită guvernului Republicii Moldova să continue cu fermitate agenda sa de reformă privind democrația și statul de drept, să avanseze în direcția punerii în aplicare depline a Acordului de asociere cu UE și a zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, să combată criminalitatea organizată și gravă la nivel internațional și transnațional și să continue eforturile de creștere a securității energetice a țării”, se arată în rezoluție.

Totodată, rezoluția condamnă șantajul energetic continuu al Rusiei din Republica Moldova și își exprimă sprijinul pentru eforturile Chișinăului de a-și spori securitatea energetică prin diversificarea surselor de aprovizionare, reducerea consumului și achiziționarea de energie pe piața europeană, precum și dezvoltarea infrastructurii de interconectivitate.

De asemenea, deputații europeni solicită UE să sprijine în continuare Republica Moldova în vederea obținerii independenței energetice.

***

Amintim că, pe 19 aprilie, Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluție prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană. Rezoluția a fost adoptată de PE, cu 555 de voturi pentru, 49 împotrivă și 26 de abțineri, anunță eurodeputatul Siegfried Mureșan.

La scurt timp, președinta Maia Sandu a comentat evenimentul. Șefa statului a declarat că țării noastre i s-a confirmat, încă o dată, că este așteptată în familia europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: