Parlamentul s-a apucat să economisească lumina și gazul. Precizările secretariatului
Full Article 3 minutes read

Parlamentul s-a apucat să economisească lumina și gazul. Precizările secretariatului

Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova anunță că întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul resurselor energetice și a reduce cheltuielile aferente. În acest scop s-a decis deconectarea aproape integrală de la agentul termic a încăperilor clădirii garajului, cu o suprafață totală de circa nouă mii de metri pătrați.

Ca urmare a acestei măsuri, Secretariatul Parlamentului declară că se obține o economie considerabilă a volumului de energie termică consumată și, astfel, reduce semnificativ cheltuielile.

„Instalațiile de încălzire a celorlalte edificii ale Parlamentului sunt monitorizate și ajustate în permanență. În zilele de odihnă și de sărbători acestea sunt programate la temperaturi minime, iar unele dintre ele sunt deconectate complet. Și instalațiile alternative de asigurare cu agent termic sunt deconectate în zilele de odihnă și de sărbători”, comunică reprezentanții Parlamentului.

Totodată, consumul de gaze naturale la cazangeria autonomă care alimentează clădirea de bază a instituției, declară sursa, este monitorizat continuu și ajustat în funcție de temperatura aerului de afară.

***

De menționat, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), care s-a întrunit recent într-o ședință, a venit cu mai multe decizii cu privire la subiectul gazelor naturale în țara noastră. Printre deciziile aprobate se numără obligarea instituțiilor publice de a raționaliza consumul de energie electrică și gaz. „Instituțiile publice vor întreprinde măsuri pentru a raționaliza consumul de gaz și energie electrică în baza recomandărilor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale”, se arată în decizia CSE.

În cadrul ediției din 11 ianuarie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că dacă prețul de $647, cu care R. Moldova cumpără gaz din Federația Rusă în luna ianuarie se va menține și luna viitoare, tariful pentru consumatori ar putea crește până la 14,7 lei. Oficialul a accentuat că, pe de altă parte, tariful de achiziție al gazelor naturale ar putea scădea, din nou, până la $450, cât a fost în luna decembrie sau chiar mai mic de atât.

Amintim că și reprezentanții Moldovagaz au publicat pe 11 ianuarie un comunicat de presă, în care au anunțat că își vor definitiva la o posibilă ajustare a tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali după data de 20 ianuarie.

Din 1 noiembrie, moldovenii achită pentru 1 metru cub de gaze consumat 11,08 lei. Guvernul a aprobat un pachet de compensații pentru 5 luni în mărime de 1,6 miliarde de lei moldovenești.

Mai exact, statul va compensa primii 50 de metri cubi de gaze cu 4,3 lei din tariful de 11,08 lei. Pentru un consum între 50 și 150 de metri cubi de gaze, compensația va fi de 3,2 lei din tarif per metrul cub, consumatorul urmând să achite 7,9 lei metrul cub de gaze consumat. Iar cei care vor consuma mai mult de 150 de metri cubi vor achita costul gazului integral – cu 11,08 lei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: