Андрей Мардарь/NewsMaker

Parlamentul și Dodon dezinformează? Moldova a primit 71 de mii de doze de vaccin Sputnik-V, nu 142 de mii

Reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că Republica Moldova a primit 71 de mii de doze de vaccin Sputnik-V, dar nu 142 de mii așa cum a anunțat anterior Igor Dodon, serviciul de presă al parlamentului, dar și președinta Maia Sandu.

De unde a pornit dezinformarea?

Pe 24 aprilie, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat despre livrarea în Republica Moldova a 142 de mii de doze de vaccin Sputnik-V. Pe de altă parte, într-un comunicat de presă, Ministerul de Externe de la Moscova indica un lot de 71 de mii de doze.

Pe 26 aprilie, întrebați de jurnaliști care este informația corectă, reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că, de fapt, lotul a inclus 71 de mii de doze de ser produs în Rusia.

facebook.com/dodon.igor1

„Au fost livrate 71 000 de doze de vaccin. 40 000 au fost repartizate la depozitul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, iar 31 000 au plecat în regiunea transnistreană”, a anunțat Cristina Stratulat, consiliera pe comunicare de la Ministerul Sănătății.

NM a solicitat o reacție din partea Carmenei Sterpu, purtătoarea de cuvânt a Partidului Socialiștilor, pentru un comentariu. Până la ora publicării acestei știri nu am primit un răspuns.

71 de mii VS 142 de mii de doze

În capcana dezinformării a căzut și site-ul parlamentului. Svetlana Rudenco, șefa direcției comunicare a legislatilui a explicat că s-a produs o confuzie din cauza declarației conducătorului delegației din Rusia.

„Pe site-ul parlamentului, în comunicatul de presă, este indicată cantitatea de vaccinuri enunțată, în cadrul ceremoniei de transmitere de la Aeroportul Internațional Chișinău, de conducătorul delegației din Federația Rusă care a însoțit lotul de vaccin. Cantitatea exactă vă rugăm să o precizați la ministerul de resort”, a comunicat Rudenco.

 

multimedia.parlament.md

 

Și președinta țării a scris pe 24 aprilie că Moldova a recepționat 142 de mii de doze de vaccin Sputnik V.

facebook.com/maia.sandu

Contactată de NM, Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de vaccinare din Republica Moldova, a precizat că au fost livrate 71 de mii de doze de vaccin Sputnik-V, care sunt destinate pentru vaccinarea persoanelor cu prima doză. Lotul cu cea de-a doua doză urmează a fi livrată în luna mai.

Alexei Ceban, medicul epidemiolog la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, a declarat pentru IPN că dozele de vaccin Sputnik-V nu au fost distribuite deocamdată instituțiilor medicale întrucât nu există confirmarea de la partea rusă când exact va veni cea de-a doua doză. Confirmarea se așteaptă în zilele următoare. După care, dozele vor fi distribuite în toate teritoriile administrativ-teritoriale.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: