„Parteneriatul presupune că putem avea discuții sincere”. Hogan a răspuns acuzațiilor privind amestecul în treburile interne ale Moldovei (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

„Parteneriatul presupune că putem avea discuții sincere”. Hogan a răspuns acuzațiilor privind amestecul în treburile interne ale Moldovei (VIDEO)

Moldova și SUA sunt parteneri de dezvoltare, iar asta înseamnă că pot discuta cu sinceritate situația politică din țară. Declarația a fost făcută de către ambasadorul american Dereck Hogan, în cadrul unei discuții online cu studenții facultății Relații Internaționale din cadrul Universității de Stat din Moldova, care s-a desfășurat pe 18 mai. Diplomatul a răspuns astfel unei întrebări cu privire la acuzațiile de imixtiune în treburile interne ale țării noastre.

Ambasadorul SUA a fost întrebat de către studenți cum interpretează acuzațiile din partea altor țări, privind „imixtiunea în treburile interne ale Moldovei”.

„În calitate de parteneri de dezvoltare, desigur, suntem interesați ca Moldova să se dezvolte. Atunci când vedem corupția, amestecul din străinătate, cum se încearcă să se submineze independența, suveranitatea și instituțiile democratice din Moldova, guvernul SUA consideră că are responsabilitatea, cu sinceritate, în calitate de parteneri – pentru că parteneriatul presupune că putem avea discuții sincere – să discutăm despre cum vedem situația în țară și despre anumite amenințări”, a precizat Hogan și a subliniat că autoritățile americane sunt în dialog permanent cu politicienii și funcționarii moldoveni.

De asemenea, diplomatul a menționat că majoritatea moldovenilor optează pentru integrarea europeană. Diplomatul a mai spus că SUA vor monitoriza atent alegerile parlamentare anticipate și vor colabora cu orice parlament care va fi ales în mod democratic de către cetățeni, care își va asuma să combată corupția și să consolideze suveranitatea țării.

„Sperăm că aceste alegeri anticipate să ofere tuturor moldovenilor oportunitatea de a-și determina viitorul. Eu cred că majoritatea moldovenilor își dorește ceva diferit. Oamenii sunt interesați într-o schimbare a mentalității politicienilor. Cred că acum, aceste alegeri, vor fi foarte importante pentru toți politicienii. Cred că la alegerile prezidențiale rata participării a fost foarte înaltă și în aceste alegeri vom vedea aceeași tendință”, a declarat ambasadorul american.

Precizăm că, pe 5 mai, Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat despre întâlnirea dintre conducerea instituției cu ambasadorul SUA în Moldova, Dereck J. Hogan. Reprezentanții CEC au menționat că oficialii au discutat despre pregătirea de alegerile anticipate, resursele financiare pentru desfășurarea scrutinului, precum și deschiderea secțiilor de votare în străinătate.

În urma acestei declarații, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a acuzat SUA  de tentativă de a influența conducerea Moldovei în contextul alegerilor parlamentare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: