Partidul lichidat „ȘOR” ar putea scăpa de dosar penal? Răspunsul ministrei Justiției
Full Article 3 minutes read

Partidul lichidat „ȘOR” ar putea scăpa de dosar penal? Răspunsul ministrei Justiției

În cazul în care instanța de judecată va constata printr-o hotărâre că ex-Partidul „ȘOR”, cercetat pentru finanțare ilegală, a fost radiat din registrul de stat al persoanelor juridice, investigarea în privința acestuia ar putea înceta. Acest lucru se datorează faptului că lichidarea este deja cea mai severă sancțiune care poate fi stabilită în unei formațiuni pasibile de răspundere penală. Totuși, deputata Marina Tauber, care, de asemenea, este cercetată în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „ȘOR”, va continua să fie anchetată întrucât este persoană fizică. Precizările au fost făcute de ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru într-un interviu pentru NM, publicat pe 14 martie. 

Veronica Mihailov-Moraru a spus că instanța a cerut Ministerului Justiției să prezinte un document care să confirme că Partidul „ȘOR” a fost exclus din lista formațiunilor politice, în conformitate cu decizia Curții Constituționale.

Din câte știu, doamna Tauber și Partidul „ȘOR” sunt anchetați. Într-o situație obișnuită, în ceea ce privește un partid ca persoană juridică care face obiectul răspunderii penale, instanța poate lua trei decizii: achitare, condamnare cu amendă sau poate decide să lichideze persoana juridică. Lichidarea unui partid, în cazul în care instanța ajunge la o astfel de decizie, afirmă că partidul nu mai există ca persoană juridică și subiect al răspunderii penale, deoarece lichidarea în sine reprezintă cea mai severă pedeapsă”, a declarat ea.

Potrivit ministrei, constatarea lichidării partidului ca persoană juridică nu înseamnă că încetează investigațiile împotriva conducerii partidului sau a persoanelor implicate în cazul respectiv. „Dacă vina le va fi recunoscută, vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor. Răspunderea unei persoane juridice și cea a unei persoane fizice sunt lucruri diferite. Prin urmare, doamna Tauber și alte persoane sunt în continuare investigate”, a precizat aceasta.

Menționăm că interviul integral cu ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru va fi disponobil în limba română săptămâna viitoare.

***

Partidul „ȘOR” a fost declarat neconstituțional la data de 19 iunie 2023. Decizia a fost pronunțată de magistrații Curții Constituționale, urmare a sesizării Guvernului Republicii Moldova, în care se menționa că formațiunea prin activitatea sa a încălcat în repetate rânduri principiile statului de drept și a acționat într-o manieră contrară intereselor naționale. Pe 24 ianuarie 2024, ex-partidul oligarhului fugar Ilan Șor a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice.

Precizăm că, în iunie 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că a trimis în instanță cauza penală privind finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”. În dosar sunt învinuiți vicepreședinta fostului Partid „ȘOR”, actualul deputat independent Marina Tauber, și însăși ex-formațiunea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: