Partidul Șor susține că „majoritatea parlamentară” nu a vrut să o ia pe Tauber la Strasbourg. Ce a decis APCE
Full Article 3 minutes read

Partidul Șor susține că „majoritatea parlamentară” nu a vrut să o ia pe Tauber la Strasbourg. Ce a decis APCE

În cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care are loc în aceste zile, a fost abordată problema recunoașterii legitimității delegației din partea Republicii Moldova. Motivul contestației a fost faptul că în delegația Republicii Moldova nu a fost inclus reprezentantul Partidului ȘOR. Subiectul a fost dezbătut în cadrul Comisiei pentru regulament al asambleei, care a respins contestația, se arată într-un comunicat publicat de APCE, marți, 28 ianuarie.

Contestația a fost făcută în cadrul APCE  de către Jan Liddell-Greinger din Marea Britanie, care a menționat că delegația Republicii Moldova nu este reprezentantă de exponenții tuturor fracțiunilor parlamentare.

Într-un comunicat de presă, reprezentanții Partidului ȘOR scriu că au vrut să o delege pe Marina Tauber pentru a participa la dezbaterile APCE, însă solicitarea nu a fost satisfăcută.

„În pofida normelor europene, majoritatea parlamentară de la Chișinău a refuzat să includă un reprezentant al Partidului ȘOR în delegația oficială a Moldovei la APCE. Reprezentanții fracțiunii Partidului ȘOR au contestat de mai multe ori decizia, inclusiv în mai multe structuri europene, printre care Parlamentul European și Consiliul Europei. Potrivit deciziei facțiunii, deputata Marina Tauber, secretara fracțiunii Partidului ȘOR, a fost propusă pentru componența delegației Republicii Moldova la APCE”, se arată în comunicatul formațiunii.

Subiectul a fost dezbătut, ulterior, în cadrul Comiterul APCE privind regulamentul instituției. Membrii comisiei au decis că nu a fost încălcat regulamentul.

„Din informațiile pe care le-a primit comitetul, este clar că Partidul Șor a refuzat să desemneze un membru care să facă parte din delegație”, se arată în comunicat.

„Faptul că un partid politic din opoziție nu și-a desemnat un candidat care urma să facă parte din delegația Moldovei nu trebuie calificată drept violarea principiului privind reprezentarea corectă”, au precizat membrii comisiei.

Amintim că o delegație a Republicii Moldova se află la Strasbourg, unde se desfășoară sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Din delegația legislativului Republicii Moldova fac parte vicepreședinții parlamentului: Vlad Batrîncea, președintele delegației, și Mihail Popșoi, membru al delegației, precum și Liviu Vovc – secretarul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Gaik Vartanean – membrul Comisiei politică externă și integrare europeană, Andrian Candu – membrul Comisiei juridice, numiri și imunități.

Totodată, la lucrările actualei sesiuni a APCE va participa și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care va ține un discurs.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: