PAS cere retragerea unui spot electoral al candidatului Igor Dodon: „Este defăimător și calomnios”
Full Article 3 minutes read

PAS cere retragerea unui spot electoral al candidatului Igor Dodon: „Este defăimător și calomnios”

Partidul Acțiune și Solidaritate solicită furnizorilor de servicii media din Republica Moldova să refuze difuzarea unui spot electoral al candidatului la funcția de președinte Igor Dodon. Într-un comunicat de presă publicat pe 6 noiembrie, aceștia îl califică drept „calomnios, defăimător” și menționează că acesta ar conține „îndemnuri la ură”. Ulterior, într-un briefing de presă, vicepreședinta PAS Olesea Stamate a anunțat despre intenția de a acționa în judecată pe cei care au dat spre distribuție spotul, dar și pe cei care îl difuzează.

Reprezentanții PAS susțin că în spațiul public au apărut mai multe informații cu privire la un spot electoral pe care candidatul Igor Dodon l-a transmis spre difuzare furnizorilor de servicii media din Republica Moldova.

„La o primă analiză a acestuia, constatăm că acesta este unul calomnios, defăimător, precum și conține îndemnuri la ură”, scriu reprezentanții PAS.  Într-un briefing de presă, fostul ministru al Justiției Olesea Stamate a anunțat că PAS ar putea cere dreptul la replică. Asta după ce unii difuzori media au argumentat că nu pot retrage spotul electoral, fiindcă au semnat un contract.

„Trebuie să știți că difuzarea acestui spot este ilegală. Am informat toți difuzorii și posturile tv să oprească acest spot publicitar. Am primit informații că unii difuzori au continuat și astăzi să difuzeze, pentru că au contracte. Acest spot este ilegal și trebuie înlocuit cu alt spot, sau altfel – contractul trebuie reziliat. Următorul pas este să cerem dreptul la replică și vor fi obligați să difuzeze un spot cu Maia Sandu gratuit. Noi vom acționa în judecată și pe toți cei care au dat spre distribuție acest spot, dar și pe cei care vor continua să difuzeze acest spot calomnios”, a precizat Olesea Stamate.

Contactați de NM, reprezentanții PAS au precizat că este vorba despre un spot difuzat la radio și TV, în care se spune că „Maia Sandu înseamnă majorarea tarifelor, blocarea programelor sociale, lichidarea raioanelor și a satelor prin proiectul de reformă administrativă, închiderea școlilor și a grădinițelor, tensiuni la Nistru și relații proaste cu Rusia”.

***

Potrivit legislației electorale, „spoturile electorale nu vor conține tertipuri de imagini și/sau sunete, limbaj licențios sau injurii care lezează onoarea și demnitatea persoanei, calomnii, îndemnuri la ură între persoane, națională, rasială sau religioasă, incitare la violență publică în masă, incitarea la acțiuni care au drept scop răsturnarea sau schimbarea prin violență a sistemului de stat sau prin încălcarea prin violență a integrității Republicii Moldova, incitarea la acțiuni extremiste și/sau teroriste ori la alte acțiuni care au ca scop încălcarea ordinii de drept”.

Totodată, furnizorul de servicii media poate refuza difuzarea spotului electoral, dacă acesta este transmis spre difuzare în afara condițiilor legale.

Am solicitat un comentariu de la Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a candidatului independent la funcția de președinte, Igor Dodon. Reacția acesteia o puteți citi AICI.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: