PAS dezminte că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă
Full Article 2 minutes read

PAS dezminte că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian dezminte informațiile apărute în spațiul public precum că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă. Marian, precizează într-o postare făcută pe 28 noiembrie, că îngrijirea copilului, studiile, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe se vor include în stagiu.

„Pentru pensionarea în condiții standard regulile de calcul al stagiului rămân aceleași ca până acum”, susține deputatul, făcând referire la proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii, aprobat în prima lectură, pe 26 noiembrie.

Radu Marian precizează că prevederile conform cărora perioadele asimilate stagiului de cotizare, nu se iau în calcul se referă doar la pensionarea anticipată – un nou tip de pensionare care nu a mai fost până acum, al cărui concept se discută acum în Parlament.

„Logica căreia este că o persoană care a cotizat foarte mult timp are dreptul să iasă la pensie mai devreme. Este vorba de cazuri excepționale, care nu pot fi regula generală. Așa funcționează sistemele de pensionare anticipată și în alte țări”, a accentuat deputatul PAS.

Reprezentații Platformei Demnitate și Adevăr (DA) au criticat acest proiect de lege, declarând că „este o discriminare și o descurajare a tinerelor familii și a celor cu copii mici și îndemnăm deputații să revină la modificări”.

Pe de altă parte, propunerea de a include în legislație pensia anticipată pentru stagiu lung este una salutabilă. Însă de această modificare vor putea beneficia un număr foarte redus de cetățeni, circa 4000, mai afirmă cei din Platforma DA.

Pe 26 noiembrie, cu 56 de voturi ale deputaților, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat în prima lectură. Documentul prevede dreptul persoanelor care au contribuit la sistemul de pensionare și își pot confirma stagiul contributiv necesar, de a beneficia de pensie anticipată pentru stagiu lung. Acest fapt va permite realizarea dreptului la pensie până la împlinirea vârstei standard de pensionare.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: