PAS vrea „sinceritate” de la Ion Ceban în lupta cu construcțiile ilegale. Reacția primarului
Full Article 3 minutes read

PAS vrea „sinceritate” de la Ion Ceban în lupta cu construcțiile ilegale. Reacția primarului

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a prezentat, pe 8 mai, un proiect de decizie pentru punerea în aplicare a Regulamentului cu privire la modul de demolare a construcțiilor neautorizate, aprobat de Guvern la 1 iunie. Reprezentanții PAS declară că așteaptă „sinceritatea primarului” în lupta cu construcțiile ilegale din oraș. La rândul său, reprezentantul edilului Ion Ceban spune că „interesul guvernării și deputaților față de primarul de Chișinău capătă amploare”.

Potrivit PAS, proiectul de decizie presupune identificarea tuturor hotărârilor definitive și irevocabile de judecată și prezentarea unei liste în 30 de zile către CMC, modificarea bugetului municipal aprobat pentru anul 2022 pentru identificarea banilor destinați demolării construcțiilor ilegale.

Proiectul mai presupune elaborarea unui plan de acțiuni privind demolarea construcțiilor neautorizate.

„Domnule primar Ion Ceban, ați promis că 3 construcții vor fi demolate în prima lună de mandat, am văzut și reacția dvs când ați fost întrebat de jurnaliști care sunt acele 3 construcții. Ați mai spus, citez: „Noi ca primărie nu avem pârghii legale de a opri mai multe construcții”. Acum pârghii legale sunt, urmează să vedem sinceritatea dvs. în lupta cu construcțiile ilegale din oraș, susține Dumitru Ivanov, consilier municipal PAS.

Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului, a menționat că „interesul guvernării și deputaților față de primarul de Chișinău capătă amploare”.

Ixari a mai precizat că în mandatul primarului general, Ion Ceban nicio autorizație de construcție nu a fost emisă cu încălcarea legislației.

„PAS își propune să evacueze din apartamente oamenii care au procurat locuințe în așa numitele de ei „construcții ilegale”, casele să fie demolate, iar oamenii să se judece cu agenții economici care le-au vândut apartamentele, actele cărora au fost eliberate anterior, până la mandatul de primar a lui Ion Ceban”, a declarat purtătoarea de cuvânt a primarului.

Ixari a spus că „pentru demolarea construcției este nevoie de același efort financiar ca și pentru construcția acesteia”: „E vorba de zeci de milioane de lei. Bani, din care pot fi ridicate școli, grădinițe, ajutoare sociale, drumuri, trotuare, dar și altele. (…) Cei din PAS au ieșit să-și facă imagine pe un regulament care nici măcar nu a fost publicat în Monitorul Oficial”.

Într-un final, purtătoarea de cuvânt a primarului a spus că Primăria Chișinău, în ultimii ani, a întreprins mai multe măsuri de a nu fi încălcată legea cu privire la construcții, iar mai multe proiecte cu încălcări au fost stopate.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: