Eurovision

Pasha Parfeni, despre participarea la Eurovision: Am cheltuit minimum €100 000

Minimum o sută de mii de euro a cheltuit Pasha Parfeni pentru a reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2023. O treime din acești bani au venit de la Guvernul Republicii Moldova. A contribuit și artistul. Ceilalți bani au fost asigurați de sponsori, căutați de interpret și echipa sa. Parfeni a spus că a achitat serviciile tuturor celor care l-au însoțit la competiție și că el a fost singura persoană care nu a avut o remunerare. „Câștigul meu este experiența”, a comunicat interpretul. 

La „Titania Podcast”, Pasha Parfeni a spus că a achitat serviciile tuturor celor care l-au însoțit la competiție.

Întrebat dacă a achitat serviciile din banii proprii, interpretul a spus: „La început – da, pentru că aveam eu o sursă de venit și o sumă de rezervă, pentru că nu te bagi într-un concurs cum este Eurovision fără o rezervă. Iar după aia noi am găsit finanțarea din mai multe locuri. (…) Știi, e foarte greu pentru că practic a doua zi după ce câștigi ești întrebat: da unde veți sta? cine va merge? Și e nevoie de 20 de mii de euro peste două ore, ca să închizi una alta, a doua, a treia, a patra. (…) Și ești întrebat de Teleradio-Moldova de lucruri… care din motiv că noi facem practic foarte târziu preselecția, reprezentantul nostru este pus în fața faptului că el într-o săptămănă trebuie să scoată de undeva o sută de mii de euro”.

La precizarea dacă a cheltuit o sută de mii de euro ca să plece la Eurovision, Parfeni a răspuns: „Nu mai puțin. Da, minimum”.

Echipa mea a fost mare, producția a fost… În primul rând pentru reprezentatul nostru nu este nici un buget, nicăieri pur și simplu. Și înainte de preselecția națională tu ești pus să semnezi că tu dai toate drepturile și ești obligat să închizi, în cazul dacă câștigi și dacă vrei să participi la preselecție, toate cheltuielile care vor fi din momentul cela”, a adăugat interpretul.

El a menționat că „din punct de vedere strategic, aceasta nu este corect”. „Pentru că toată echipa noastră, nu toată dar în mare parte, alerga după bani. Căutam banii ca să mergem. (…) Și am găsit”, a comunicat Parfeni.

Un hotel, care în mod obișnuit costă 50 de dolari să spunem așa, în momentul Eurovisionului costa 270. Au încercat să scoată de-a bani. Este un proiect comercial”, a evidențiat artistul. „Orice efect care tu îl vezi pe scenă el este achitat. (…) România a cheltuit pe show-ul lor 300 de mii”, a adăugat el.

Parfeni a vorbit și despre contribuția autorităților.

Practic Guvernul, totuși, ne-a ajutat. Ministerul Culturii, până la urmă, s-a implicat, și nu doar Ministerul Culturii, dar și alții”, a menționat el.

Întrebat dacă putem spune că jumătate din sumă a fost achitată de stat, Parfeni a precizat: „Nu, nu putem spune așa. O treime, putem spune așa”. Ceilalți bani au fost găsiți de la sponsori, potrivit artistului.

Eu sunt singura persoană neachitată, care nu a avut salariu. Dar aceasta nici nu contează pentru că nu am mers ca să găsesc bani de la sponsori și să îi las mie. Câștigul meu este piesa, experiența mea, lucrurile care le-am învățat acolo”, a conchis Parfeni.

***

Marea finală a celui mai prestigios concurs de muzică Eurovision Song Contest 2023 s-a desfășurat pe 13 mai 2023, la Liverpool. Moldova, reprezentată de Pasha Parfeni cu piesa „Soarele și Luna”, s-a clasat pe locul 18. Interpretul a acumulat, în total, 96 de puncte din partea publicului și a juriilor naționale. Țara câștigătoare în acest an este Suedia, reprezentată de Loreen, care a interpretat melodia „Tattoo”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Nota 6-7″. Cum apreciază unul dintre donatorii PAS activitatea guvernării în domeniul economic

Vasile Tofan, partener senior al fondului de investiții private „Horizon Capital” și unul dintre donatorii Partidului  Acțiune și Solidaritate (PAS), se declarată dezamăgit de partidul de guvernare „în anumite privințe”. În cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”, omul de afaceri a apreciat politicile în domeniul economic cu notele 6-7. De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu ascund că am simpatie pentru această generație de lideri și politicieni care încearcă să schimbe ceva. În același timp, sunt critic la adresa lor și, ca mulți alții, sunt dezamăgit în anumite privințe. Dar apreciez faptul că, în general, ei sunt oameni cinstiți. Spre deosebire de mulți care finanțează opoziția cu saci întregi de bani, ei abordează acest lucru transparent”, a declarat Tofan.

Întrebat cum apreciază politica economică a guvernării din ultimii patru ani, investitorul a fost rezervat în nota acordată.

„Le-aș da un 6–7 din 10. Au intenții bune, sincere, dar, ca mulți politicieni, le lipsește curajul pentru a implementa reforme cu adevărat eficiente”, a spus el.

În contextul stagnării economice, Tofan consideră că situația este cauzată de o combinație de factori interni și externi.

„E o prostie să negi influența războiului, secetei sau crizei din industria auto europeană. Hai să trecem rapid prin factorii principali. În primul rând, războiul — un factor evident pentru toată lumea, investițiile nu vin. În al doilea rând, seceta: sectorul agricol reprezenta înainte cam 12% din PIB, acum este în jur de 5%, deci o pierdere de circa 7%.

Al treilea — componentele auto, care de mulți ani sunt cel mai mare articol de export al Moldovei: aproape 20% din exporturi. Industria auto germană este acum într-o criză profundă.

Al patrulea factor — demografic. Creșterea economică este numărul de persoane care muncesc, înmulțit cu productivitatea lor. Dacă populația scade, asta afectează economia direct”, a menționat el.

Omul de afaceri a atras atenția că multe dintre problemele cu care se confruntă țara nu pot fi puse exclusiv în cârca PAS.

„Am enumerat patru factori principali, dar provocările sunt mult mai multe. Acestea sunt dificultăți reale, externe și interne, pentru care PAS nu poate fi considerat responsabil. Deși mulți afirmă că exodul populației a fost cauzat de guvernarea PAS, realitatea este că demografia urmează un trend global, care nu se schimbă pe termen scurt”, a punctat Tofan.

De asemenea, Tofan a recunoscut că, de-a lungul timpului, i s-a propus de mai multe ori să ocupe funcții publice.

„Nu sunt politician. Sunt prea rațional și, în același timp, prea emoțional pentru asta. Resimt o repulsie față de politicieni. Când aud ce spun unii dintre ei, mă întreb: chiar cred în ceea ce spun sau doar mint pentru a obține puterea? Nu știu ce e mai grav”, a subliniat acesta.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: