Patriarhul Kirill a comentat sancțiunile în care este vizat pentru susținerea invaziei Ucrainei: „De parcă ar putea să mă sperie”

Capul Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR) a comentat sancțiunile impuse de țările occidentale pe numele său, pentru susținerea invaziei Rusiei în Ucraina. Patriarhul Kirill consideră că biserica rusă a ales o altă „cale de dezvoltare”, „provocându-i pe alții”, motiv pentru care este sancționată. Patriarhul Rusiei susține că interdicția de a intra în țările în care este vizat de sancțiuni nu îl sperie.

„Patriarhul a încălcat legile, a jignit pe cineva? Am colaborat, am interacționat cu guverne, cu organizații publice, totul a fost bine. De ce? Pentru că astăzi patriarhul conduce poporul – el conduce spiritual, el conduce biserica, care urmează o altă cale de dezvoltare, iar noi provocăm pe alții cu dezvoltarea noastră, sistemul nostru de valori”, a spus patriarhul Rusiei, potrivit The Moscow Times, care face trimitere la Kommersant.

Șeful bisericii ruse declară că interdicția de a intra în țările în care este supus sancțiunilor nu îl sperie. Potrivit lui, în timpul vieții a călătorit și a vizitat peste 120 de țări, de pe toate continentele.

„Îi interzic patriarhului să călătorească în străinătate acum? De parcă ar putea să te sperie cu asta. (…) Eu am văzut totul, am auzit totul, am suficientă experiență pentru a-mi trăi restul vieții cu această experiență”, a adăugat el.

***

Recent, patriarhul a declarat că rușii care au părăsit războiul sunt păcătoși și se vor întoarce cu pocăință. „Nu este nevoie să respingem oamenii care au părăsit țara după începutul războiului din motive ideologice, dacă la întoarcere conștientizează că au făcut cu adevărat o greșeală”, a spus el în ianuarie, curent.

Menționăm că, după 24 februarie 2022 – zi în care Federația Rusă a invadat militar Ucraina – pe numele patriarhului Kirill au fost impuse sancțiuni de către Marea Britanie, Republica Cehă, Canada, Lituania și Ucraina, din cauza poziției sale asupra războiului Rusiei în Ucraina. Autoritățile din Republica Cehă și Polonia au cerut introducerea de restricții la nivelul UE. La discutarea celui de-al șaselea pachet de sancțiuni, adoptat în vara anului 2022, UE l-a exclus de pe listă pe patriarh la cererea Ungariei.

În aprilie, curent, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluție în contextul morții opozantului rus Alexei Navalnîi. Potrivit textului rezoluției, APCE nu recunoaște legitimitatea președintelui ales al Federației Ruse, Vladimir Putin, și cere țărilor membre ale Consiliului Europei și ale Uniunii Europene „să oprească orice contact” cu acesta. De asemenea, APCE a declarat Biserica Ortodoxă Rusă, condusă de patriarhul Kirill, complici la crimele de război comise în numele Rusiei în Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Mitropolia Basarabiei cere României să retragă cetățenia preoților moldoveni implicați în „războiul hibrid”

Mitropolia Basarabiei va solicita autorităților de la București retragerea cetățeniei române pentru toți preoții Mitropoliei Moldovei care „susțin propaganda rusă” și participă la „războiul hibrid” în R. Moldova. Autoritatea bisericească subordonată Patriarhiei Române a anunțat acest lucru într-un comunicat de presă emis sâmbătă, 12 iulie.

Potrivit Mitropoliei Basarabiei, unii preoți ai Mitropoliei Moldovei „participă direct la războiul hibrid, se pronunță împotriva a tot ce este românesc și răspândesc informații false”. Ca exemplu, este invocată declarația episcopului de Bălți și Fălești, Marchel, potrivit căreia „bisericile moldovenești care aderă la Mitropolia Basarabiei ar deveni proprietatea României”.

„Aceasta nu sunt doar minciuni sfruntate, ci și atentate la demnitatea și alegerea liberă și conștientă a credincioșilor”, se menționează în declarația Mitropoliei Basarabiei.

Autoritatea bisericească a condamnat reprezentanți ai Mitropoliei Moldovei care, potrivit acesteia, „deși critică public Biserica Ortodoxă Română, doresc să mențină colaborarea cu parohii, mănăstiri și instituții de stat din România”. Aceștia participă la pelerinaje, conferințe și proiecte finanțate din fonduri europene.

De asemenea, Mitropolia susține că este „grav faptul că acești clerici nu ezită să se solidarizeze cu personaje compromise din politica moldovenească”.

„Nu vom mai admite ca elevii și studenții basarabeni formați în seminariile și facultățile de teologie ortodoxă din România — educați, sprijiniți și ocrotiți de statul român și de Biserica Ortodoxă Română — să fie apoi folosiți ca instrumente de propagandă antiromânească. Este de neconceput ca, după ce beneficiază de sprijinul frățesc al României, să se întoarcă în Republica Moldova pentru a sluji interesele unei structuri ecleziastice și ale unui stat agresor. Vom face toate demersurile necesare pentru ca, de acum înainte, la instituțiile teologice din România să fie admiși, pentru studii și formare, doar tineri înfiați sau aflați sub oblăduirea canonică a eparhiilor Mitropoliei Basarabiei și trimiși cu binecuvântarea ierarhilor Sinodului Mitropolitan”, se mai arată în declarație.

În acest context, Mitropolia Basarabiei intenționează să solicite autorităților române retragerea cetățeniei române pentru acei preoți care „participă activ la lupta împotriva identității românești, a valorilor creștine autentice și a unității”.

„Nu putem accepta ca unii să culeagă roadele generoase ale solidarității românești, în timp ce sădesc, fără rușine, semințele dezbinării, urii și propagandei rusești”, a menționat instituția administrativă a Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei nu au comentat deocamdată această declarație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: