Patriarhul Kirill ar fi lucrat ca spion pentru KGB în timpul Războiului Rece, sub numele de cod „Mihailov”
Full Article 3 minutes read

Patriarhul Kirill ar fi lucrat ca spion pentru KGB în timpul Războiului Rece, sub numele de cod „Mihailov”

Patriarhul Kiril, 76 de ani, liderul Bisericii Ortodoxe ruse, care s-a pronunțat de mai multe ori în favoarea invaziei declanșate de Moscova în Ucraina, a lucrat pentru serviciul secret sovietic KGB la Geneva, în anii ’70, sub numele de cod „Mihailov”, a dezvăluit cotidianul național elvețian Tages Anzeiger, preluat de Blick.

Kiril a locuit la Geneva între 1971 și 1974, ca tânăr preot sub numele de Vladimir Gundiaev, fiind un reprezentant la Consiliul Mondial al Bisericilor. Acolo, el ar fi lucrat ca spion pentru serviciul secret sovietic KGB, noteză ziar elvețian în limba germană.

În dosarul întocmit de poliția federală helvetă despre capul bisericii ruse, consultat de Tages Anzeiger, se arată că, în calitate de reprezentant al Consiliului Mondial al Bisericilor la Geneva, Kiril trebuia să adune informații despre alți membri ai Consiliului și „să influențeze în mod pozitiv” poziția SUA și a NATO față de Uniunea Sovietică.

Până în prezent, Kirill a vizitat Elveția de 43 de ori. În 2007, mai scrie presa elvețiană

Patriarhul rus ar fi menținut o relație strânsă cu Elveția până acum câțiva ani. În decembrie 2016, Kiril a călătorit la Zürich pentru a predica la Biserica Ortodoxă Rusă a Învierii. La acea vreme, când estul Ucrainei era deja ocupat de separatiștii proruși, iar peninsula Crimeea fusese deja anexată de Rusia, Patriarhul a rostit rugăciuni „pentru pacea din Ucraina”.

Patriarhul și Biserica Ortodoxă Rusă nu au dorit să comenteze acuzația de spionaj. Consiliul Mondial al Bisericilor nu a oferit informații pe această temă.

Potrivit nepotului lui Kiril, unchiul său nu era agent KGB la acea vreme, dar se afla sub controlul strict al serviciilor secrete.

Patriarhul Kiril este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și un susținător al războiului din Ucraina.

Susținător „devotat” al războiului

Primăvara trecută, după ce Biserica Ortodoxă Rusă și-a manifestat susținerea pentru războiul dus de Kremlin contra Ucrainei, 6.000 de parohii ucrainene au decis să se separe de Moscova.

Mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, Epifanie, a fost primul care a luat poziție și a transmis că „patriarhul Moscovei a trecut de partea Antihristului”.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, afiliată Moscovei, a anunțat, la sfârșitul lunii mai, că se rupe de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, declarând „independența sa deplină” față de autoritățile spirituale ruse.

Tensiunile dintre preoții ruși și ucraineni din Biserica Ortodoxă au erupt la înmormântarea unui soldat ucrainean: un părinte l-a bătut cu crucea pe cel care l-a acuzat că îi ajută pe ocupanții ruși. După ce Putin a anunțat mobilizarea parțială, Kiril i-a îndemnat pe ruși să meargă pe front, spunând că acelora care mor în „îndeplinirea datoriei militare” le „vor fi iertate toate păcatele”.

În noiembrie, liderul Bisericii Ortodoxe ruse făcea apel la intensificarea rugăciunilor pentru armată: „E contestată însăși existența Rusiei”.

Luna trecută, Kiril a spus că „încercările Occidentului de a învinge Rusia pe câmpul de luptă în Ucraina ar putea conduce la sfârşitul lumii”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: