Pavaj, asfalt, Dragobete. Ce cheltuieli prevede bugetul Primăriei Chișinău pentru 2025
Full Article 5 minutes read

Pavaj, asfalt, Dragobete. Ce cheltuieli prevede bugetul Primăriei Chișinău pentru 2025

În 2025, Primăria Chișinău planifică extinderea bulevardului Mircea cel Bătrân, reabilitarea străzilor București și Vasile Lupu și alocarea unui buget total de 1,383 miliarde de lei pentru reparația drumurilor din Chișinău. Aproape jumătate din această sumă va fi destinată culturii și activităților pentru tineret, respectiv 608 milioane de lei. Din aceste fonduri se vor organiza o sărbătoare de Dragobete, Chișinău Youth Fest și Cool Party cu ocazia Zilei Internaționale a Studentului.

Informațiile apar în proiectul bugetului municipal pentru anul 2025, prezentat de Direcția Generală Finanțe a Primăriei Chișinău pentru consultări publice. NM a analizat proiectul bugetului pentru anul 2025 și a identificat pe ce planifică autoritățile să cheltuiască cei mai mulți bani din bugetul municipal.

Conform proiectului, veniturile bugetului municipal sunt estimate la 8,455 miliarde de lei (+891 milioane de lei), cheltuielile la 9,144 miliarde de lei (+935 milioane de lei), iar deficitul bugetar va fi de 689 de milioane de lei (+45 milioane de lei). Transferurile din bugetul de stat către bugetul municipal vor constitui 4,244 miliarde de lei (+249 milioane de lei).

Pavaj, asfalt, Dragobete. Ce cheltuieli prevede bugetul Primăriei Chișinău pentru 2025

Deficitul este planificat să fie acoperit din diverse surse, inclusiv credite interne (800 milioane de lei), împrumuturi externe pentru finanțarea proiectelor (97 milioane de lei) și utilizarea soldurilor bugetare rămase la finalul anului 2024 (197 milioane de lei).

Aproape jumătate din buget (4,333 miliarde de lei) ar urma să fie cheltuit pentru programele din domeniul educației. Pentru asistență socială vor fi alocate 378,9 milioane de lei, iar pentru programele din domeniul sănătății — 59,8 milioane de lei. Pentru cultură, tineret și sport sunt prevăzute 608 milioane de lei.

Pentru programul de dezvoltare a drumurilor, primăria propune alocarea a 1,383 miliarde de lei, bani destinați atât pentru reparații, cât și pentru construcția de drumuri noi. Cheltuielile pentru transportul public sunt estimate la 949 de milioane de lei, dintre care 480 de milioane de lei pentru parcul de troleibuze, 340 milioane de lei pentru parcul de autobuze și 129 de milioane de lei pentru dezvoltarea generală a sistemului de transport.

Direcția Generală Mobilitate Urbană a inclus în buget o listă a străzilor care vor fi reabilitate anul viitor:

  • reparația capitală a str. Mesager — 5 milioane de lei;
  • reparația capitală a str. Industrială — 5 milioane de lei;
  • reparația și extinderea bulevardului Mircea cel Bătrân până la str. Bucovina — 5 milioane de lei (inclusiv extinderea liniei de troleibuz);
  • intersecția Hristo Botev, Independenței, Strișcă — 15 milioane de lei;
  • extinderea segmentului str. Calea Orheiului — bd. Moscova — 15 milioane de lei;
  • extinderea str. Grenoble, Miorița — 15 milioane de lei;
  • reparația capitală a str. Vasile Lupu — 28 milioane de lei;
  • reparația capitală a podului de pe str. Mihai Viteazul — 30 milioane de lei;
  • reparația șoselei Hîncești — 60 milioane de lei;
  • proiectarea, conservarea și reparația unui pod — 40 milioane de lei;
  • reparația str. Calea Orheiului — 50 milioane de lei;
  • reparația str. București — 60 milioane de lei.

Pentru renovarea și îmbunătățirea spațiilor urbane se propune o sumă de 215 milioane de lei.

  • Renovarea trotuarelor și amenajarea teritoriilor din apropierea centrului istoric al orașului — 160 milioane de lei;
  • Instalarea semafoarelor la intersecții, inclusiv echipamente pentru persoanele cu dizabilități — 30 milioane de lei;
  • Proiecte specializate pentru sistemele de canalizare pluvială — 25 milioane de lei;
  • Elaborarea schemelor și proiectelor, realizarea studiilor de fezabilitate — 20 milioane de lei;
  • Sisteme inteligente de gestionare a traficului, inclusiv senzori și optimizarea fluxului de trafic — 20 milioane de lei.

Printre alte cheltuieli se numără finanțarea programului de iluminat public stradal, pentru care sunt prevăzute 222 milioane de lei. De asemenea, documentul include cheltuieli pentru reabilitarea râului Bîc, cu un buget de 107 milioane de lei. Fonduri sunt alocate și pentru finanțarea grupelor cu program prelungit din licee, în valoare de 18,2 milioane de lei.

În buget sunt prevăzute cheltuieli pentru programele culturale și sportive. Cheltuielile pentru evenimentele destinate tineretului se ridică la 10,5 milioane de lei, inclusiv pentru concursul municipal al șefilor de clasă din școli (450 de mii de lei), concursul „Școala Europeană 2025” (400 de mii de lei), festivalul pentru absolvenți (900 de mii de lei) și concursul pentru tineret în domeniul artelor (500 de mii de lei).

Un alt program de evenimente pentru tineret prevede cheltuieli de 23,2 milioane de lei, inclusiv pentru petrecerea de Dragobete (1 milion de lei), forumul municipal al tineretului (1,5 milioane de lei), școala de vară pentru tineret (1 milion de lei), Chișinău Youth Fest (2 milioane de lei) și Ziua Internațională a Studentului — Cool Party (2 milioane de lei).

Evenimentele sportive vor costa 25 de milioane de lei. Cele mai mari sume vor fi alocate pentru premiile oferite câștigătorilor competițiilor internaționale (2,2 milioane de lei), evenimentul „Chișinăul Sportiv” (1,2 milioane de lei) și turneul municipal de fotbal (300 de mii de lei).

Conform deciziei Direcției Finanțe, consultările vor avea loc până pe 16 decembrie. După aceasta, proiectul bugetului va fi prezentat Consiliului Municipal Chișinău spre aprobare. Acesta trebuie să fie adoptat până la sfârșitul anului. Menționăm că bugetul pentru anul curent, 2024, a fost aprobat cu o întârziere de șase luni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: