PCCOCS va contesta joi la Curtea de Apel Chișinău hotărârea privind plansarea lui Alexandru Pînzari în arest la domiciliu
Full Article 3 minutes read

PCCOCS va contesta joi la Curtea de Apel Chișinău hotărârea privind plansarea lui Alexandru Pînzari în arest la domiciliu

Procurorii PCCOCS vor contesta joi la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, cu privire la plasarea în arest la domiciliu a fostului șef al Inspectoratului General al Poliției (IGP) Alexandru Pînzari.

În după amiaza zilei de miercuri, magistrații de la Judecătoria Chișinău (Sediul Ciocana) au respins solicitarea procurorilor PCCOCS privind prelungirea arestului preventiv în cazul lui Alexandru Pînzari, care are statut de învinuit în dosarul angajărilor fictive în cadrul fostei Direcții nr. 5 a MAI, care în momentul comiterii faptelor infracționale ocupa funcții de conducere în cadrul IGP al MAI.

„Instanța de judecată și-a motivat hotărârea prin aspecte și circumstanțe care nu corespund realității. Astfel, la baza hotărârii a fost pusă obligația din partea învinuitului de a se prezenta în fața organului de urmărire penală și promisiunea că nu se va eschiva, în condițiile în care însuși învinuitul fizic nu s-a prezentat la ședința de judecată. Suplimentar, magistrații au menționat intenția acestuia de a conlucra cu autoritățile de investigație, fapt care nu corespunde adevărului și vine în contradicție cu materialele prezentate de către procuror”, se arată în comunicatul publicat de PCCOCS.

De asemenea, la motivarea respingerii solicitării procurorilor PCCOCS de plasare a învinuitului în arest preventiv a fost inclusă starea sănătății acestuia, chiar dacă în ședința de judecată au fost prezentate probe care demonstrează că starea actuală a sănătății învinuitului nu este de natură să-i împiedice prezența lui la ședința de judecată.

„Mai mult decât atât, magistrații au neglijat probele prezentate de procurori, care demonstrează că învinuitul este în măsură să exercite influență asupra martorilor și figuranților în dosarul angajărilor fictive în cadrul fostei Direcții nr. 5 a MAI. În condițiile date, PCCOCS va contesta joi la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana”, au conchis procurorii.

Contactat de NM, procurorul de caz Dumitru Răileanu a menționat: „Pînzari a avut un rol cheie în acest dosar”.

***

Amintim că Alexandru Pînzari, care a deținut funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției în timpul guvernului controlat de Partidul Democrat, iar ulterior funcția de ministru al Apărării, în timpul guvernului de coaliție format din PSRM și PDM, a fost reținut pe 30 iulie, în urma unor percheziții în automobilul și domiciliul acestuia.

El este cercetat pentru „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice” în dosarul fostei Direcții nr.5 a MAI (în acea perioadă, Pînzari era șeful IGP). În același dosar figurează Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, care, la fel, au fost plasați în arest.

Pe 23 august, Pînzari scria că sar pregăti lansarea, în următoarele zile, a unor „bombe informaționale”, prin care s-ar urmări pregătirea opiniei publice, în vederea prelungirii cu 30 de zile a termenului său de detenție.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: