PCCOCS: Procuratura a fost informată de Interpol că a fost blocată căutarea lui Gheorghe Cavcaliuc
Full Article 2 minutes read

PCCOCS: Procuratura a fost informată de Interpol că a fost blocată căutarea lui Gheorghe Cavcaliuc

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu o reacție la declarația ambasadorului britanic în Republica Moldova Steven Fisher, care susține că Marea Britanie n-a primit nicio cerere din partea Interpol în privința lui Gheorghe Cavcaliuc. Procuratura menționează că a aflat acum câteva zile că procedura a fost blocată.

Potrivit PCCOCS, Biroul Interpol de la Lyon (Franța), în luna decembrie 2021, a acceptat solicitarea Biroului Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe Gheorghe Cavcaliuc, pentru arestare și extrădare.

Ulterior, la 17 ianuarie 2022, Procuratura a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol. Mai exact, acesta prevede: „Este strict interzis pentru Organizație să se implice în activități politice, militare, religioase sau de alt caracter” ( „It is strictly forbidden for the Organization to undertake any intervention or activities of a political, military, religious or racial character”).

Ținând cont de această situație și având în vedere acțiunile de urmărire penală planificate în cadrul cauzelor penale, a fost formulată și remisă o cerere de 𝒄𝒐𝒎𝒊𝒔𝒊𝒆 𝒓𝒐𝒈𝒂𝒕𝒐𝒓𝒊𝒆 către autoritățile din Marea Britanie, unde printre alte acțiuni necesare dispunerii unei soluții obiective pe caz, a fost solicitată înaintarea acuzării lui Gheorghe Cavcaliuc pe dosarul penal în care victime ale infracțiunii sunt cetățenii 𝐺ℎ𝑒𝑜𝑟𝑔ℎ𝑒 𝑃𝑒𝑡𝑖𝑐 (𝑖̂𝑛𝑠𝑐𝑒𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑣𝑖𝑜𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖) 𝑠̦𝑖 𝑅𝑢𝑠𝑙𝑎𝑛 𝑉𝑒𝑟𝑏𝑖𝑡̦𝑐ℎ𝑖 (𝑖̂𝑛𝑠𝑐𝑒𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑡𝑟𝑎𝑛𝑠𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎̆𝑟𝑖𝑖 𝑖𝑙𝑒𝑔𝑎𝑙𝑒 𝑎 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑢𝑠̦𝑒𝑙𝑜𝑟 „𝐾𝑎𝑙𝑎𝑠̦𝑛𝑖𝑐𝑜𝑣” 𝑖̂𝑛 𝑈𝑐𝑟𝑎𝑖𝑛𝑎)”, se arată în declarația procurorilor.

Reacția vine după ce, pe 18 ianuarie, ambasadorul Marii Britanii a declarat că nicio cerere din partea Interpol, care i-ar viza pe Gheorghe Cavcaliuc sau Veaceslav Platon n-a fost expediată Londrei.

„Nu pot comenta cazurile, dar pot spune că atât Ambasada, cât și alte autorități din Marea Britanie conlucrează activ cu autoritățile Republicii Moldova. Autoritățile din Marea Britanie răspund eficient și complet oricărei cereri de asistență juridică formală, bine argumentată. Din câte cunosc, nicio cerere de la Interpol către autoritățile britanice nu a fost emisă. Interpol nu a distribuit nicio cerere către statele membre în privința lui Cavacaliuc sau Platon. Vrem să cooperăm, dar nu o putem face fără o cerere oficială din partea instituțiilor competente”, a spus Stiven Fisher.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: