Facebook/Bunici Grijulii

PCCOCS: Procuratura a fost informată de Interpol că a fost blocată căutarea lui Gheorghe Cavcaliuc

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu o reacție la declarația ambasadorului britanic în Republica Moldova Steven Fisher, care susține că Marea Britanie n-a primit nicio cerere din partea Interpol în privința lui Gheorghe Cavcaliuc. Procuratura menționează că a aflat acum câteva zile că procedura a fost blocată.

Potrivit PCCOCS, Biroul Interpol de la Lyon (Franța), în luna decembrie 2021, a acceptat solicitarea Biroului Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională pe Gheorghe Cavcaliuc, pentru arestare și extrădare.

Ulterior, la 17 ianuarie 2022, Procuratura a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol. Mai exact, acesta prevede: „Este strict interzis pentru Organizație să se implice în activități politice, militare, religioase sau de alt caracter” ( „It is strictly forbidden for the Organization to undertake any intervention or activities of a political, military, religious or racial character”).

Ținând cont de această situație și având în vedere acțiunile de urmărire penală planificate în cadrul cauzelor penale, a fost formulată și remisă o cerere de ??????? ????????? către autoritățile din Marea Britanie, unde printre alte acțiuni necesare dispunerii unei soluții obiective pe caz, a fost solicitată înaintarea acuzării lui Gheorghe Cavcaliuc pe dosarul penal în care victime ale infracțiunii sunt cetățenii ?ℎ????ℎ? ????? (?̂????????? ????????) ?̦? ?????? ??????̦?ℎ? (?̂????????? ??????????̆??? ??????? ? ??????̦???? „?????̦?????” ?̂? ???????)”, se arată în declarația procurorilor.

Reacția vine după ce, pe 18 ianuarie, ambasadorul Marii Britanii a declarat că nicio cerere din partea Interpol, care i-ar viza pe Gheorghe Cavcaliuc sau Veaceslav Platon n-a fost expediată Londrei.

„Nu pot comenta cazurile, dar pot spune că atât Ambasada, cât și alte autorități din Marea Britanie conlucrează activ cu autoritățile Republicii Moldova. Autoritățile din Marea Britanie răspund eficient și complet oricărei cereri de asistență juridică formală, bine argumentată. Din câte cunosc, nicio cerere de la Interpol către autoritățile britanice nu a fost emisă. Interpol nu a distribuit nicio cerere către statele membre în privința lui Cavacaliuc sau Platon. Vrem să cooperăm, dar nu o putem face fără o cerere oficială din partea instituțiilor competente”, a spus Stiven Fisher.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Roșca, învestit vicepremier pentru Reintegrare. Sandu: „Misiunea principală – să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni”

Noul vicepremier pentru Reintegrare, Roman Roșca, a depus jurământul de învestire în funcție. Ceremonia a avut loc în prezența președintei Maia Sandu și a prim-ministrului Dorin Recean, care l-a desemnat în această funcție pe 21 iulie.

Roșca, care figurează și în lista PAS pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie, preia, astfel, unul dintre cele mai dificile portofolii – cel de reintegrare, devenind responsabil de soluționarea conflictului transnistrean în Guvernul condus de Dorin Recean.

În cadrul ceremoniei, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean i-au mulțumit fostului vicepremier pentru reintegrare, Oleg Serebrian, pentru efortul „consecvent și consistent” și contribuția „semnificativă” la „păstrarea păcii în țară”, precum și pentru ajutorul acordat cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului.

„Mulțumesc că ați acceptat această provocare. (…) Misiunea principală este siguranța oamenilor noștri pe malul stâng și drept, iar pentru asta e nevoie să asigurăm stabilitatea, mai ales în următoarele săptămâni și luni, pentru că știm care sunt riscurile și provocările”, a declarat Maia Sandu.

„Bine ață venit în Guvernul Republicii Moldova. Avem în față o sarcină destul de dificilă, dar realizabilă – să asiguram pacea în Republica Moldova”, a declarat Dorin Recean.

Reamintim că funcția de vicepremier pentru Reintegrare a devenit vacantă după ce fostul vicepremier Oleg Serebrian a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Turcia.

Cine este Roman Roșca?

Roman Roșca are 43 de ani și este masterand în drept economic la Universitatea de Stat din Moldova. Și-a început cariera în 2006, în calitate de inspector superior pentru resurse umane în cadrul Comisariatului de poliție din Tighina. Ulterior, a avansat în structurile Ministerului Afacerilor Interne, ocupând diverse funcții.

În 2012, a renunțat la cariera în poliție și s-a orientat spre mediul de afaceri. Respectiv, a fondat și administrat compania „Invest Market” SRL.

În 2019, Roșca a fost ales consilier municipal din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), deținând și funcția de secretar adjunct al Organizației Teritoriale Chișinău a formațiunii.

În iulie 2022, a devenit pentru prima dată deputat în Parlament, după ce colegul său de partid, Dorel Iurcu, a renunțat la mandat pentru a prelua funcția de primar.

Din martie 2024, Roman Roșca a deținut funcția de președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru monitorizarea și controlul realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova, structură creată la inițiativa președintelui Parlamentului, Igor Grosu. Scopul comisiei este apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: