PDM revine pe arena politică din Moldova. Anunțul președintelui partidului
Full Article 5 minutes read

PDM revine pe arena politică din Moldova. Anunțul președintelui partidului

Partidului Politic „Pro Moldova”, înregistrat pe 18 iunie 2020, a fost redenumit. Potrivit listei partidelor politice din Republica Moldova, acesta se numește Partidul Democrat Modern (PDM), al cărui președinte interimar este Boris Foca. 

Boris Foca, președintele interimar al formațiunii, a explicat pentru Tribuna de ce a fost schimbată denumirea partidului.

„Partidul în care noi ne-am format ca politicieni a fost Partidul Democrat din Moldova (PDM) și noi și azi ne asociem atât cu denumirea de Partid Democrat, cât și cu faptele bune care au fost făcute în acea perioadă. De aceea, am preluat această denumire, odată ce abreviatura PDM a devenit liberă. Mai mult, noi am decis să-i invităm și alți membri ai PDM-ului, din fosta echipă, pe toți cei care păstrează patriotismul în inimă, ca să construim împreună un proiect politic puternic, pentru Moldova. Eu știu că unii foști colegi au încercat să se disocieze de moștenirea PDM-ului, dar cred că ei s-au grăbit, pentru că în prezent tot mai mulți cetățeni din toată țara au început să aprecieze guvernarea PDM din anii 2016-2019. La distanța de timp se vede mai bine că PDM a știut să ofere siguranță economică, prețuri joase la energie, ordine, independență politică și încredere în ziua de mâine. Și noi considerăm că și de acum încolo PDM va scrie istorie pentru Republica Moldova.

Iar denumirea de Partid Democrat Modern înseamnă că noi suntem gata să ne schimbăm pentru a răspunde la provocările noi, la problemele noi cu care se confruntă țara și vom avea abordări eficiente și moderne”, a declarat Boris Foca.

Totodată, Boris Foca a spus că este des întrebat dacă Vlad Plahotniuc se regăsește în acest partid

„Dacă veți verifica lista membrilor partidului nostru, o să vedeți că dumnealui nu este membru al formațiunii. Și cred că dacă domnul Plahotniuc ar decide vreodată să fie membru al unui partid, el ar anunța public și personal despre o asemenea decizie”, a adăugat el.

Politicianul a mai comunicat că partidul e în proces de dezvoltare la moment.

„Noi o să ne manifestăm în spiritul cunoscut al PDM-ului: mai puține vorbe și mai multe fapte. De aceea, despre ceea ce vom face veți afla din declarațiile noastre, din atitudinile politice și din acțiuni. Toate la timpul lor”, a subliniat Foca.

PDM revine pe arena politică din Moldova. Anunțul președintelui partidului

ASP

Amintim că, inițial Partidul Democrat din Moldova (PDM) se numea Partidul Social Democrat European (PSDE). Acesta a fost redenumit la Congresul din 15 aprilie 2000.

În urma scindării Partidului Democrat din Moldova în 2020, a fost creat formațiune politică de centru-dreapta Partidul „PRO MOLDOVA”.

***

Vladimir Plahotniuc este vizat în dosarul „frauda bancară“. Pe 7 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat că a demarat procedura de finalizare a urmăririi penale în lipsa fostului lider al PDM. În cadrul acestui episod pentru care s-a solicitat acordul în vederea finalizării urmăririi penale, Vladimir Plahotniuc a fost pus sub acuzare pentru crearea și conducerea unei „organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor”.

Potrivit procurorilor, episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când Plahotniuc a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare de peste 39 milioane dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.
În cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei.

Potrivit profilului realizat de RISE Moldova, Vladimir Plahotniuc a ajuns în politica mare în anul 2016, atunci când preia conducerea Partidului Democrat din Moldova. La parlamentarele din februarie 2019 a candidat pe Circumscripția uninominală nr. 17 – Nisporeni, raionul în care a copilărit, unde a câștigat cu un scor covârșitor de peste 70% din voturi.

În iunie 2019, după ce Blocul ACUM și PSRM formează o majoritate parlamentară și investesc Guvernul Sandu, democrații sunt nevoiți să cedeze puterea, iar Plahotniuc pleacă subit din țară. Câteva zile mai târziu, acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook că își depune “mandatul de președinte al partidului și […] am decis să nu mai candidez […] pentru vreo funcție în partid.” Iar la sfârșitul lunii iulie anunță că își depune și mandatul de deputat, “în condițiile preluării totale în captivitate a Republicii Moldova de către Federația Rusă“.

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: