PDM solicită convocarea Consiliului Suprem de Securitate, în contextul posturilor de control instalate de Tiraspol
Full Article 2 minutes read

PDM solicită convocarea Consiliului Suprem de Securitate, în contextul posturilor de control instalate de Tiraspol

Partidul Democrat cere convocarea în regim prioritar a Consiliului Suprem de Securitate pentru a examina instalarea celor 37 de posturi ilegale în Zona de Securitate și eliminarea imediată a acestora. Declarația a fost făcută de către deputatul Alexandru Jizdan, care a anunțat și despre crearea unui grup de lucru cu privire la soluționarea problemei.

Alexandru Jizdan a declarat că PDM insistă asupra convocării în regim prioritar a CSS, în baza informației guvernului, care urmează să examineze situația. De asemenea, urmează să evalueze și să încadreze juridic faptele structurilor din regiunea transnistreană și să ofere o platformă sustenabilă de sprijin pentru puterea executivă.

Cât despre crearea grupului de lucru, parlamentarul a spus că vine cu această propunere în calitatea sa de președinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică. Potrivit lui, din acest grup de lucru urmează să facă parte și experți din sectorul nonguvernamental, reprezentanți ai autorităților publice locale, dar și ai organelor de forță.

Deputatul a făcut apel către organizațiile internaționale de monitorizare a situației în Zona de Securitate, inclusiv cele antrenate în promovarea drepturilor omului, să sprijine necondiționat eforturile guvernului de reanimare a procesului de negocieri și de revenire în albia normalității pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și eliminarea imediată a celor 37 de posturi ilegale.

Amintim că subiectul a fost discutat recent de către președintele Igor Dodon și liderul transnistrean Vadim Krasnoselski.

Tiraspolul susține că s-au instalat, în total, 31 de astfel de posturi, însă după ridicarea stării de urgență în Transnistria, jumătate dintre acestea au fost demontate. Liderul transnistrean a precizat că acestea au fost instalate cu scopul de a crea bariere suplimentare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Într-o discuție telefonică, Krasnoselski i-a spus lui Dodon că posturile instalate temporar nu vor fi demontate atâta timp cât situația epidemiologică nu se va îmbunătăți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: