Pe contul ARBI se află aproape €1 mln atribuit lui Vladimir Plahotniuc
Full Article 3 minutes read

Pe contul ARBI se află aproape €1 mln atribuit lui Vladimir Plahotniuc

În ultimii trei ani, au fost identificate bunuri în valoare de peste 4 miliarde de lei în cadrul cauzelor penale privind frauda bancară. Alte bunuri, estimate la peste 2,1 miliarde de lei, au fost sechestrate de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA, în cadrul unor cauze penale de corupție, spălare de bani, delapidări, contrabandă, trafic de ființe umane. În prezent, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție, sunt plasate 20 de milioane de lei  care au fost atribuite fostului președinte al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe 21 octombrie, din suma totală de 6, 1 miliarde de lei a bunurilor infracționale, asupra cărora au fost aplicate sechestre, 4 miliarde de lei au fost indisponibilizate în cadrul cauzelor penale cu denumirea generică „frauda bancară”.

Într-o prezentare grafică a valorii sechestrelor, aplicate pe categorii de infracțiuni, ARBI a menționat, în capul listei, dosarele de spălare a banilor, în cadrul cărora au fost indisponibilizate bunuri estimate la circa 1,7 miliarde de lei. Acestea sunt urmate de sechestrele în dosarele de corupție – în jur de 201 milioane de lei; escrocherii și delapidări – 139 de milioane de lei; contrabandă – peste 55 de milioane de lei, îmbogățire ilicită – 21 de milioane de lei, trafic de persoane – circa 18 milioane de lei și altele.

Referindu-se la tipul bunurilor sechestrate, ARBI anunță despre indisponibilizarea a 2273 de terenuri agricole și pentru construcții, 3 aeronave, 748 de imobile și 351 mijloace de transport. De asemenea, sechestre au fost aplicate pe conturi bancare, numerar, pachete de acțiuni și capital social, dar și tehnică de calcul. O premieră absolută pentru Republica Moldova, este indisponibilizarea criptomonedei în valoare de 110 552 lei, se mai arată în nota ARBI.

De menționat că, investigațiile financiare paralele au fost desfășurate în cadrul a 195 cauze penale, bunurile sechestrate aparținând celor 493 de persoane care au avut statut de bănuit sau învinuit, în cadrul acestor dosare.

Totodată, la această etapă, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție, sunt plasate echivalentul a 77 de milioane de lei, 20 de milioane dintre care au fost atribuite lui Vladimir Plahotniuc (€990 mii).

Procesul de recuperare a bunurilor sechestrate de către ARBI va fi finalizat odată cu adoptarea, de către instanța de judecată, a deciziei de confiscare. Pasul final al procesului de recuperare sau vânzarea obiectelor confiscate este realizat de către instituția executorului judecătoresc și Serviciul Fiscal de Stat.

***

Pe 18 mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că Vladimir Plahotniuc ar fi unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 mln de dolari în mod fraudulos.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari. În prezent, acesta s-ar afla în Turcia.

Potrivit scurgerii masive de date numite PandoraPapers, Vladimir Plahotniuc ar fi ținut într-un trust din Noua Zeelanda cca $180 mln. Prin intermediul societății respective, ar fi transferat bani familiei sale din Elveția, începând cu 2011.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: