Pedepse mai dure pentru coruperea alegătorilor, urmare a scrutinului din Găgăuzia? Maia Sandu: „E o lecție pe care am învățat-o”
Full Article 4 minutes read

Pedepse mai dure pentru coruperea alegătorilor, urmare a scrutinului din Găgăuzia? Maia Sandu: „E o lecție pe care am învățat-o”

Președinta Maia Sandu susține că procesul democratic din cadrul alegerilor recente ale bașcanului Găgăuziei a fost subminat de bani. Avem informații sigure că au fost voturi care s-au cumpărat, a declarat șefa statului. Ea a mai spus că instituțiile au luat decizii „și noi ne subordonăm acestor decizii”. Prin urmare, Sandu a anunțat că se va veni cu propunerea de a înăspri semnificativ pedepsele pentru cei care cumpără voturi, dar și pentru cei care își vând votul. „E o lecție pe care am învățat-o și de acum încolo trebuie să ne asigurăm că democrația noastră este protejată”, a menționat Sandu. 

Șefa statului a vorbit, pe 30 iunie – la Comrat, despre recentele alegeri ale bașcanului Găgăuziei și a spus că „au fost informații prezentate de către instituțiile statului despre încălcări, au fost date calificări de către organizațiile neguvernamentale”. ”

Toate au invocat încălcări grave în acest proces electoral. Pe de altă parte, Consiliul electoral din Găgăuzia a stabilit altceva și respectiv instanțele de judecată au dat o decizie în raport cu contestațiile care au fost făcute. E adevărat că nu au fost prea multe contestații”, a comunicat președinta.

Ea a adăugat că este „clar că în acest proces, procesul democratic a fost subminat de bani pentru că și o instituție și alta au vorbit despre faptul că s-au cumpărat alegători”.

În momentul în care se cumpără alegători, asta nu mai este un proces democratic corect, nu mai sunt alegeri corecte. Dar instituțiile au luat niște decizii și noi ne subordonăm acestor decizii”, a menționat șefa statului.

Prin urmare, ea a anunțat că se va veni cu propunerea de înăsprire a pedepselor pentru cei care cumpără voturi, dar și pentru cei care își vând votul.

Am discutat deja cu colegii, o să venim cu propuneri pentru a înăspri semnificativ pedepsele pentru cei care acceptă bani, în primul rând pentru cei care dau bani pentru a cumpăra voturi și în al doilea rând pentru cei care acceptă bani pentru a-și vinde votul. Cumpăratul și vânzarea de voturi nu înseamnă democrație. Asta înseamnă corupție. Da, instituțiile statului încă nu sunt suficient de puternice ca întotdeauna să reușească să probeze aceste lucruri și chiar și atunci când reușesc să adune aceste probe, până se ajunge în instanța de judecată se consumă deja evenimentul pentru că alegerile deja au avut loc. Este foarte clar că problema este gravă și nu putem să permitem să se mai repete ceea ce s-a întâmplat aici. Avem informații sigure că au fost voturi care s-au cumpărat, repet – alegerile nu sunt o piață unde cine vrea merge și își vinde votul. (…) E o lecție pe care am învățat-o și de acum încolo trebuie să ne asigurăm că democrația noastră este protejată”, a conchis Maia Sandu.

***

Pe 14 mai a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Candidata Partidului „ȘOR” Evghenia Guțul s-a confruntat în turul doi cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. Guțul a acumulat cele mai multe voturi. Pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din Găgăuzia.

De cealaltă parte, oamenii legii au inițiat un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanți din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan.

Pe 17 mai, premierul Dorin Recean a venit cu un mesaj către cetățenii din Autonomie, menționând că „nimeni, dar absolut nimeni, în locul lor nu va alege bașcanul”. Premierul a mai declarat că problemele care au fost identificate au fost documentate și vor fi prezentate în instanță, iar „instanța va da o apreciere”.

De menționat că pe 19 iulie va avea loc inaugurarea Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al Găgăuziei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: