Ex-deputatul român Cristian Rizea, condamnat în țara vecină la închisoare pentru trafic de influență, nu este jurnalist acreditat în Republica Moldova, așa cum pretinde. Informația a fost confirmată pentru NM de către Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). De cealaltă parte, fostul parlamentar român a distribuit o scrisoare aparent semnată de o televiziune de peste Prut, prin care se cer autorităților de la Chișinău să îi permită lui Rizea „desfășurarea unei investigații”.
În seara de 6 septembrie, pe un canal de Telegram a apărut o scrisoare adresată lui Oleg Bîrliba, șeful Inspectoratului de Poliție Buiucani și semnată de către purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă. În document se arată că Biroul de acreditare pe lângă MAEIE confirmă că Mihai Cristian Luigi (cunoscut în spațiul larg drept Cristian Rizea) nu deține acreditare în calitate de jurnalist al companiei media „Realitatea Plus România”.
Contactat de NM, Daniel Vodă a confirmat autenticitatea documentului. La fel, reprezentantul MAEIE a sugerat că informația publicată de Cristian Rizea, potrivit căreia ar fi acreditat la Chișinău este falsă.
Mai exact, ex-deputatul român a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu antetul „Realitatea Plus”, în care se arată că redacția ar avea acreditați la Chișinău trei jurnaliști, printre care ar fi și Rizea.
„Pentru cei care manipulează moldovenii. Acesta este documentul oficial prin care toate instituțiile guvernamentale, inclusiv Președintia Republicii Moldova au fost informate luni 5.09.2022 despre investigația pe care o realizez aici la Chișinău”, a scris fostul parlamentar român, care s-a eschivat de la închisoare în țara vecină.
Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acesta, însă, fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019 și s-a mutat în Republica Moldova.
Cine este Cristian Rizea?
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reţinut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalităţi de natură penală atunci când a obţinut cetăţenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declaraţii false în procesul de dobândire a cetăţeniei. În mai, Cristian Rizea a fost eliberat din arest de autoritățile moldovenești, deoarece a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.
Politicianul a decis să participe la alegerile locale din Bălți din partea Partidului NOI, condus de Vladimir Dashi, însă Consiliul Electoral de Circumscripție a refuzat să-l înscrie. Ulterior, Rizea a anunțat că va candida la funcția de primar de Chișinău. Acesta a înființat site-ul Realitatea din Moldova și un canal de YouTube, unde sunt publicate informații compromițătoare despre persoane publice din R. Moldova și România. Mai mulți dintre cei vizați au anunțat că îl vor acționa în judecată pentru defăimare.
În luna iulie, Rizea a depus o cerere cu privire la înființarea postului de televiziune Realitatea Moldova, însă Consiliul Audiovizualului i-a respins cererea.
Procedura de acreditare în Moldova a jurnaliștilor străini
Pentru acreditare, jurnalistul va expedia la adresele electronice [email protected] și [email protected] următoarele documente:
- Un demers (solicitare de acreditare) redactat în una din limbile – de stat, engleză sau franceză adresat Ministerului prin care conducătorul agenţiei de presă (publicaţiei, postului de radio sau televiziune, alte organizaţii de profil) solicită acreditarea jurnalistului său cu semnătură, număr de înregistrare şi ştampilă; În cazul unui liber profesionist, se va prezenta o dovadă din partea asociaţiei naţionale de jurnalişti, confirmată de către o Ambasadă sau de către Ministerul Afacerilor Externe al ţării respective.
- Formularul de acreditare completat de către jurnalist (semnat şi cu fotografia inclusă);
- Un rezumat al biografiei solicitantului, autentificat prin semnătura acestuia, care va cuprinde data şi locul naşterii, informaţii privind studiile şi activitatea desfăşurată până la momentul solicitării acreditării, starea civilă;
- O fotografie „3×4” (în format jpeg, jpg);
- Copia paşaportului;
- Copia legitimaţiei redacţionale;
Decizia privind acreditarea se va lua în decurs de o lună şi se va finaliza prin perfectarea unui carnet de acreditare, care poate fi ridicat de luni până vineri, între orele 9:00 – 16:00 cu o notificare prealabilă din partea solicitantului. Carnetul jurnalistului acreditat este valabil pentru o perioadă de cel mult 2 ani. Mai multe detalii – AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!