„Pentru așa situații, se rămâne și fără licență”. Mai mulți juriști, indignați din cauza declarațiilor avocatului Igor Popa
Full Article 3 minutes read

„Pentru așa situații, se rămâne și fără licență”. Mai mulți juriști, indignați din cauza declarațiilor avocatului Igor Popa

Mai mulți juriști din Republica Moldova s-au arătat indignați de declarațiile pe care avocatul Igor Popa le-a făcut în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV. Aceștia au sugerat că colegul lor de breaslă ar fi încălcat Codul Deontologic atunci când a făcut publice detalii despre dosarul lui Vladimir Filat, inclusiv documente și scrisori pe care acesta le-ar fi transmis fostei sale soții.

Vadim Vieru, avocat în cadrul Asociației Promo-LEX a publicat pe pagina sa de Facebook un fragment din Codul Deontologic adoptat de Congresul Avocaţilor din 20 decembrie 2002, cu modificările şi completările adoptate de Congresul Avocaţilor la 23 martie 2007 și la 01 iulie 2016. Acesta se referă la confidențialitate și prevede că „obligația de a păstra secretul profesional este absolută și nelimitată în timp”.

Un kind reminder pentru uniiSursa: Codul Deontologic adoptat de Congresul Avocaţilor din 20 decembrie 2002, cu…

Posted by Vadim Vieru on Thursday, September 24, 2020

Iar avocatul Eduar Rudenco este de părere că imaginea avocaturii a fost grav afectată în urma declarațiilor lui Igor Popa:

„După mine colegul nostru a procedat imoral, ba mai mult, dânsul, în opinia mea, a încălcat mai multe norme de conduită a unui avocat”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Nu vin în apărarea lui Vlad Filat și nu al atac pe Igor Popa ca persoană. Mă deranjează reputația și imaginea avocaturii…

Posted by Rydenko Eduard on Thursday, September 24, 2020

Iar avocata Angela Istrate a scris că, în opinia sa, „Popa nu mai are dreptul moral să se numească avocat”. Aceasta este de părere că Igor Popa ar trebui să rămână fără licență.

„Pentru așa situații, se rămâne și fără licență”. Mai mulți juriști, indignați din cauza declarațiilor avocatului Igor Popa

Facebook

Și juristul Sergiu Bozianu a publicat câteva raționamente privind secretul profesional al avocatului, dreptul la libertatea de exprimare și dreptul la viața privată în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal.

Câteva raționamente privind:Secretul profesional al avocatului, Dreptul la libertatea de exprimare și Dreptul la viața…

Posted by Sergiu Bozianu on Thursday, September 24, 2020

Și avocatul lui Vladimir Plahotniuc, Lucian Rogac, a criticat declarațiile lui Igor Popa.

„În general, întregul discurs al avocatului Igor Popa îl consider drept unul care să denegreze imaginea lui Vladimir Plahotniuc și a altor persoane menționate. Prin declarațiile făcute, acesta încalcă flagrant legea și principiile avocaturiii care indică expres că avocatul nu are dreptul să divulge informațiile confidențiale fără acordul clientului și obligația dată nu este limitată în timp. Este ceva grav ce comunică el. Astfel de expresii poate să le lanseze orice persoană, dar trebuie aduse dovezi concrete”, a declarat Lucian Rogac, avocatul lui Vlad Plahotniuc.

Reacția vine după ce, în cadrul emisiunii televizate din 23 septembrie, Igor Popa a făcut mai multe dezvăluiri grave despre fostul său client, Vladimir Filat, dar și despre omul de afaceri Vladimir Plahotniuc.

Vladimir Filat a scris ulterior pe pagina sa de Facebook că nu este în țară, însă își va exprima punctul de vedere în cadrul unei conferințe de presă care se va desfășura vineri.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: