1 septembrie
Максим Андреев, NewsMaker

„Pentru Moldova” condamnă decizia CNESP privind reluarea parțială a învățământului în clase și cere anularea acesteia

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” condamnă decizia CNESP privind reluarea parțială a învățământului în clase și cere anularea acesteia. Potrivit deputaților fracțiunii Partidul „ȘOR” și a celor neafiliați care au părăsit grupul Pro Moldova, decizia este „neargumentată și lipsită de logică” și nu va contribui la reducerea numărului de infectări cu noul coronavirus.

Într-o declarație publicată pe 13 martie, deputații platformei „Pentru Moldova” au atras atenția că decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) a fost luată pe 12 martie, ziua în care a fost înregistrat un nou record negativ de decese provocate de COVID-19.

„Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a luat o decizie neargumentată și lipsită de logică și care nu vine în niciun fel să reducă numărul de infectări cu noul coronavirus, ci dimpotrivă. Decizia CNESP de a relua parțial procesul de învățământ, cu prezența fizică a elevilor în clase, în condițiile în care în această săptămână se înregistrează cel mai mare număr de îmbolnăviri, este una care pune în pericol viața și sănătatea a zeci de mii de copii, dar și profesori, părinți și bunici”, se arată în comunicat.

Mai mult „Pentru Moldova” consideră că CNESP, care este principala autoritate în vederea stabilirii măsurilor antiepidemice, practic își derogă obligațiunile și le transmite autorităților locale, ceea ce va provoca și mai mult haos și acțiuni contradictorii.

„Atunci când se ajunge la aproape două mii de îmbolnăviri pe zi, când mor zeci de oameni în fiecare zi, printre care și lucrători medicali, considerăm că viața și sănătatea ar trebui să prevaleze. Este absolut nejustificat ca în această situație complicată să expui pericolului copiii și cadrele didactice, multe dintre care sunt în vârstă”, au mai menționat deputații.

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” cere convocarea de urgență a CNESP, până marți, 16 martie, care să decidă anularea deciziei privind reluarea parțială a procesului de învățământ în clase și revenirea la învățământul online, până la ameliorarea situației pandemice.

***

Reacția vine după ce, pe 12 martie, CNESP a anunțat că procesul educațional va fi reluat din 16 martie. Acesta se va desfășura în conformitate cu 3 scenarii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: