Vasile Tarlev

Tarlev se alătură lui Dodon și Voronin, sub umbrela „Pentru Moldova”, inițiată de doi jurnaliști și un ex-ministru

Partidul „Viitorul Moldovei”, condus de fostul premier Vasile Tarlev, anunță că susține inițiativa de unificare a partidelor de opoziție la alegerile parlamentare din toamnă. Formațiunea salută lansarea platformei „Pentru Moldova” și îndeamnă la formarea unui „Bloc Electoral Unitar”.

„Tot mai mulți cetățeni, atât din țară, cât și din diaspora, ne transmit același mesaj: este timpul ca partidele care apără suveranitatea și valorile naționale să se unească. În acest context, salutăm inițiativa formării platformei „Pentru Moldova” – o mișcare menită să unească toate forțele patriotice pentru binele țării”, anunță Tarlev, într-o declarație pe 9 iunie.

Potrivit lui, unirea forțelor de opoziție este esențială „pentru a asigura alegeri parlamentare libere, corecte și transparente”. Fostul premier susține că „astăzi, mai mult ca niciodată, este necesar ca această platformă să se transforme într-un Bloc Electoral Unitar”.

„Moldova are nevoie de unitate și mobilizare – acum, nu mai târziu! Moldova este în pericol! Doar împreună o putem salva! Viitorul Moldovei este în mâinile noastre!”, se mai arată în textul declarației.

***

Amintim că, în cadrul unei conferințe de presă din 4 iunie, platforma „Pentru Moldova” a îndemnat partidele de opoziție să-și unească forțele în perspectiva alegerilor parlamentare din toamnă pentru obține o victorie împotriva actualei formațiuni de guvernământ, PAS. „Pentru Moldova” a fost lansată în aceiași zi de jurnaliștii Ludmila Belcencova și Dmitri Ciubașenco și fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc, care au declarat că scopul platformei este unire opoziției.

Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a anunțat pe 5 iunie că susține unirea formațiunilor de opoziție pentru alegerile parlamentare. Potrivit formațiunii politice, unificarea opoziției va fi un răspuns în fața „abuzurilor” guvernării și va preveni o presupusă „falsificare” a scrutinului electoral.

O zi mai târziu, și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a anunțat că susține unirea formațiunilor de opoziție pentru alegerile parlamentare din toamnă. Potrivit socialiștilor, „opoziția trebuie să elaboreze o strategie unică de acțiuni împotriva actualului regim”.

Solicitată de NewsMaker, reprezentanta PAS Adriana Vlas a declarat anterior că „forțele pro-Kremlin se coalizează pe față pentru a opri dezvoltarea Moldovei”.

„Este tot mai clar că în toamnă avem o alegere de care depinde viitorul țării noastre – fie suntem gata să aderăm la UE peste 4 ani, fie aceste forțe periculoase ne vor întoarce în trecut, acolo unde este război, sărăcie și suprimarea oricăror libertăți”, a precizat purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas.

Cine este Vasile Tarlev și ce legături are cu Ilan Șor și Kremlinul

Vasile Tarlev a fost numit prim-ministru al Republicii Moldova în 2001 și reconfirmat în funcție în 2005. Și-a dat demisia în 2008, invocând necesitatea formării unui nou guvern. Ulterior, a condus Uniunea Centristă din Moldova, iar mai târziu a devenit co-președinte al Partidului „Renaștere”.

În 2024, Tarlev a fondat Partidul „Viitorul Moldovei”, devenind președintele acestei formațiuni. În același ani a candidat la funcția de președinte al țării. În timpul campaniei electorale, o investigație realizată de redacția „CU SENS” a arătat că fostul premier ar fi fost susținut de oligarhul fugar Ilan Șor. Potrivit sursei, persoane din anturajul lui Șor s-ar fi implicat activ în organizarea și mobilizarea participanților la evenimentele electorale ale lui Tarlev.

Comisia Electorală Centrală a identificat, la rândul său, indicii privind existența unui „bloc electoral camuflat” între Partidul „Viitorul Moldovei” și Partidul „Renaștere”, formațiune asociată direct cu Ilan Șor. CEC a ajuns la această concluzie după analiza listei persoanelor de încredere prezentate de Tarlev.

Legăturile lui Vasile Tarlev cu Ilan Șor și cu cercuri influente din Federația Rusă au fost documentate în mai multe rânduri. În aprilie 2024, acesta a participat la congresul „Eurasia” de la Moscova, unde s-a întâlnit cu figuri cheie implicate în extinderea influenței Kremlinului în regiune. Întrebat despre aceste asocieri, Tarlev a declarat că a fost prezent la eveniment în calitate de lider al unei organizații internaționale, nu în nume politic, evitând să ofere răspunsuri clare privind legăturile sale directe cu Ilan Șor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: