1 septembrie
Максим Андреев, NewsMaker

„Pentru Moldova” condamnă decizia CNESP privind reluarea parțială a învățământului în clase și cere anularea acesteia

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” condamnă decizia CNESP privind reluarea parțială a învățământului în clase și cere anularea acesteia. Potrivit deputaților fracțiunii Partidul „ȘOR” și a celor neafiliați care au părăsit grupul Pro Moldova, decizia este „neargumentată și lipsită de logică” și nu va contribui la reducerea numărului de infectări cu noul coronavirus.

Într-o declarație publicată pe 13 martie, deputații platformei „Pentru Moldova” au atras atenția că decizia Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) a fost luată pe 12 martie, ziua în care a fost înregistrat un nou record negativ de decese provocate de COVID-19.

„Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) a luat o decizie neargumentată și lipsită de logică și care nu vine în niciun fel să reducă numărul de infectări cu noul coronavirus, ci dimpotrivă. Decizia CNESP de a relua parțial procesul de învățământ, cu prezența fizică a elevilor în clase, în condițiile în care în această săptămână se înregistrează cel mai mare număr de îmbolnăviri, este una care pune în pericol viața și sănătatea a zeci de mii de copii, dar și profesori, părinți și bunici”, se arată în comunicat.

Mai mult „Pentru Moldova” consideră că CNESP, care este principala autoritate în vederea stabilirii măsurilor antiepidemice, practic își derogă obligațiunile și le transmite autorităților locale, ceea ce va provoca și mai mult haos și acțiuni contradictorii.

„Atunci când se ajunge la aproape două mii de îmbolnăviri pe zi, când mor zeci de oameni în fiecare zi, printre care și lucrători medicali, considerăm că viața și sănătatea ar trebui să prevaleze. Este absolut nejustificat ca în această situație complicată să expui pericolului copiii și cadrele didactice, multe dintre care sunt în vârstă”, au mai menționat deputații.

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” cere convocarea de urgență a CNESP, până marți, 16 martie, care să decidă anularea deciziei privind reluarea parțială a procesului de învățământ în clase și revenirea la învățământul online, până la ameliorarea situației pandemice.

***

Reacția vine după ce, pe 12 martie, CNESP a anunțat că procesul educațional va fi reluat din 16 martie. Acesta se va desfășura în conformitate cu 3 scenarii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Persoanele care vor insulta și amenința jurnaliștii riscă amenzi și închisoare de până la 6 ani. PAS propune modificarea legii

Persoanele care vor ultragia sau intimida jurnaliștii vor fi trași la răspundere penală sau contravențională. Propunerile se regăsesc în amendamentele înregistrare de către deputații PAS Liliana Nicolaescu-Onofrei și Igor Chiriac.

Amendamentele propun modificarea articolului din Codul penal care vizează împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului. Dacă acest lucru se va întâmpla prin intimidare, prin aplicarea violenței fizice sau cu amenințarea aplicării ei, va fi însoțit de deteriorarea, distrugerea sau deposedarea de materiale sau de echipament, sau prin intermediul unui sistem informatic, pedeapsa propusă este amendă de până la 42 500 de lei sau până la 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității sau închisoare de până la trei ani. Pedeapsa va fi mai dură dacă această acțiune va fi săvârșită de două sau mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu sau în timpul desfășurării unei întruniri, precum și cu scopul de a afla sursa jurnalistului. De asemenea, dacă jurnalistul a fost împiedicat să își desfășoare activitatea prin amenințare cu moartea sau fiindu-i provocată vătămarea medie a integrității corporale sau a sănătății, pedeapsa propusă este de închisoare de la 3 la 6 ani, cu amendă de până la 75 000 de lei și cu privarea de a ocupa anumite funcții de până la 5 ani.

Totodată, Codul contravențional va fi completat cu un articol nou care se referă la imixtiunea în activitatea mass-mediei. Astfel, imixtiunea nejustificată în activitatea jurnalistului cu scopul de a împiedica ori de a restrânge exercitarea liberă a activității, dacă fapta nu constituie infracțiune, se va sancționa cu amendă de la 1 500 până la 3 000 de lei.

Amendamentele au fost înregistrate la un proiect de lege care conține mai multe măsuri de protecție a femeilor împotriva violenței și hărțuirii. Raportul pentru lectura a doua a acestei inițiative legislative a fost aprobat de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, iar documentul urmează a fi examinat în ședință plenară.   

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: