facebook.com/Igor Dodon

„Pentru noi este principial să reziliem acest contract”. Igor Dodon, despre modalitățile prin care ar putea fi anulat contractul cu „Avia Invest”

Există trei modalități prin care statul ar putea rezilia contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău încheiat cu compania „Avia Invest”. Declarații în acest sens au fost făcute de către președintele țării, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, astăzi, 21 ianuarie.

Potrivit șefului statului, prima cale este rezilierea contractului pe motive că acesta nu a fost semnat în interesele statului.

„Este o adresare în judecată, care 4 luni nu a fost pusă pe rol. Dosarele penale sunt deschise pe persoanele care au fost membre ale comisiei la acea etapă, pentru ca în opinia organelor de anchetă, semnarea contractului la acea etapă a prejudiciat interesele statului”, a spus Dodon.

O altă metodă ține de condițiile contractuale și implementarea planului de investiții.

„Conform informațiilor prezentate de Agenția Proprietăți Publice, investițiile ce urmau a fi făcute până la sfârșitul anului 2019, trebuie să fie 160 de milioane de euro. În realitate au fost investite 94 de milioane de euro. Nu și-au executat obligațiunele investiționale. Din 160 de milioane, 66 nu au fost investite”. Mai mult, potrivit lui Dodon, „din acei 94 milioane care investitorul le-a introdus, 59 de milioane de euro sunt taxele plătite de pasageri”.

Cea de-a treia abordare ține de taxat de 9 euro.

„Colegii din guvern au început înca o modalitate de a revedea dacă guvernul a avut sau nu dreptul să transmită taxa de 9 euro în contractul de concesiune. Vom merge și pe pista asta ce ține de anularea prin judecată sau prin decizia Curții Constituționale. Vom merge pe toate filierele ca să anulăm taxa de 9 euro. Pentru noi este principial să reziliem acest contract”, a declarat Dodon.

Menționăm că premierul Ion Chicu a solicitat finalizarea până pe 1 februarie a evaluării modului în care „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, își onorează obligațiunile ce îi revin, în special cele investiționale. Potrivit premierului, în cazul în care se confirmă că investițiile asumate se fac din contul taxelor percepute de la cetățeni, contractul urmează să fie reziliat.

Amintim că compania „Avia-Invest” a confirmat vineri, 23 decembrie, printr-un comunicat de presă, că NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deţine 95% din „Avia-Invest”. De asemenea, a fost confirmat şi faptul că omul de afaceri din Rusia Andrei Goncearenko este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: