facebook.com/Igor Dodon

„Pentru noi este principial să reziliem acest contract”. Igor Dodon, despre modalitățile prin care ar putea fi anulat contractul cu „Avia Invest”

Există trei modalități prin care statul ar putea rezilia contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău încheiat cu compania „Avia Invest”. Declarații în acest sens au fost făcute de către președintele țării, Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, astăzi, 21 ianuarie.

Potrivit șefului statului, prima cale este rezilierea contractului pe motive că acesta nu a fost semnat în interesele statului.

„Este o adresare în judecată, care 4 luni nu a fost pusă pe rol. Dosarele penale sunt deschise pe persoanele care au fost membre ale comisiei la acea etapă, pentru ca în opinia organelor de anchetă, semnarea contractului la acea etapă a prejudiciat interesele statului”, a spus Dodon.

O altă metodă ține de condițiile contractuale și implementarea planului de investiții.

„Conform informațiilor prezentate de Agenția Proprietăți Publice, investițiile ce urmau a fi făcute până la sfârșitul anului 2019, trebuie să fie 160 de milioane de euro. În realitate au fost investite 94 de milioane de euro. Nu și-au executat obligațiunele investiționale. Din 160 de milioane, 66 nu au fost investite”. Mai mult, potrivit lui Dodon, „din acei 94 milioane care investitorul le-a introdus, 59 de milioane de euro sunt taxele plătite de pasageri”.

Cea de-a treia abordare ține de taxat de 9 euro.

„Colegii din guvern au început înca o modalitate de a revedea dacă guvernul a avut sau nu dreptul să transmită taxa de 9 euro în contractul de concesiune. Vom merge și pe pista asta ce ține de anularea prin judecată sau prin decizia Curții Constituționale. Vom merge pe toate filierele ca să anulăm taxa de 9 euro. Pentru noi este principial să reziliem acest contract”, a declarat Dodon.

Menționăm că premierul Ion Chicu a solicitat finalizarea până pe 1 februarie a evaluării modului în care „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, își onorează obligațiunile ce îi revin, în special cele investiționale. Potrivit premierului, în cazul în care se confirmă că investițiile asumate se fac din contul taxelor percepute de la cetățeni, contractul urmează să fie reziliat.

Amintim că compania „Avia-Invest” a confirmat vineri, 23 decembrie, printr-un comunicat de presă, că NR Investment Limited a cedat controlul asupra companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd, care deţine 95% din „Avia-Invest”. De asemenea, a fost confirmat şi faptul că omul de afaceri din Rusia Andrei Goncearenko este noul beneficiar al companiei „Komaksavia Airport Invest” Ltd.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ambasadorul Rusiei la București: Moldova trece printr-un proces de „românizarea artificial și forțat”

Ambasadorul Rusiei la București, Vladimir Lipaev, susține că Republica Moldova ar fi supusă unui proces de „românizare artificială și în mare parte forțată”. Diplomatul rus a criticat, în cadrul unui interviu acordat agenției pro-Kremlin Ria Novosti, vizitele frecvente ale oficialilor români la Chișinău și apropierea dintre Chișinău și București.

„Emisarii români vizitează practic non-stop Republica Moldova, demonstrând sprijin deplin pentru președintele Maia Sandu și așa-numita alegere proeuropeană, în opoziție cu cea pro-rusă”, a declarat Lipaev.

Diplomatul rus a criticat și faptul că „un număr semnificativ de lideri moldoveni, inclusiv președintele, dețin pașapoarte românești”.

„În realitate, Republicii Moldova i se impune astăzi o alegere antinațională, care duce la pierderea identității naționale și a suveranității statale. Procesul de românizare a Moldovei, aflat acum în plină desfășurare, are un caracter artificial, în mare parte forțat, și urmărește integrarea ei economică, asimilarea și ca o anexă demografică și lichidarea specificului național”, a mai declarat ambasadorul Rusiei în România.

Contat pentru un comentariu, Ministerul de Externe de la Chișinău nu a oferit, deocamdată, o reacție la acuzațiile lansate de Vladimir Lipaev.

De menționat că autoritățile de la Chișinău au declarat în repetate rânduri că România este principalul partener al Republicii Moldova și un adevărat „ambasador” al țării noastre în procesul de aderare la Uniunea Europeană. La rândul său, Bucureștiul își reafirmă constant sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în parcursul său european.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: