Dacă anterior, reprezentanții Poliției declarau că 17 deputați urmează să rămână fără imunitate pentru că au purtat panglica „Sf. Gheorghe” de „Ziua Victoriei”, pe 16 mai ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că din punctul lui de vedere „pentru tragerea lor la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității”
Într-o postare pe pagina lui de Facebook, ministrul declară că din punct de vedere juridic, cu excepția acțiunilor procesuale enumerate expres de Constituție și pentru care este necesară ridicarea imunității deputatului (și anume în cazurile de (I) reţinere, (II) arestare, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, (III) percheziţie și (IV) trimitere în judecată), celelalte acțiuni în cadrul unui proces contravențional se pot realiza și în lipsa procedurii de ridicare a imunității deputatului.
„Deci, conceptul constituțional de imunitate parlamentară se referă doar la inviolabilitatea deputatului, nu și la „iresponsabilitatea” juridică”, a precizat Litvinenco.
Tot el a spus că în cazul deputaților care au încălcat legea și au utilizat simbolurile războiului Rusiei împotriva Ucrainei nu se impune nici una din acțiunile enumerate (reţinere, arestare, percheziţie, trimitere în judecată).
„Astfel încât, din punctul meu de vedere, pentru tragerea lor la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității”, a declarat ministrul.
Litvinenco a calificat acțiunea parlamentarilor din 9 mai ca „o nesocotire vădită a legii, care poate și trebuie sancționată”.
„Statul de drept este un imperativ constituțional și deputații nu au „libertatea” de a contesta valorile constituționale fundamentale prevalându-se de imunitate”, a conchis ministrul Justiției.
***
La evenimentul din 9 mai, la marșul dedicat „Zilei Victoriei”, au participat mai mulți politicieni, în mare parte membri ai BCS.
Pe 11 mai, șeful Inspectoratului General al Poliției a comunicat portalului Anticoruptie că au fost prezentate Procuraturii Generale 17 procese-verbale deschise în cazurile deputaților care au purtat panglica bicoloră „Sfântul Gheorghe”, interzisă prin lege, în timpul manifestărilor dedicate „Zilei Victoriei” sărbătorită pe 9 mai. „După spusele sale, reprezentanții procuraturii urmează să se prezinte în Parlament pentru a solicita ridicarea imunității parlamentare în cazul deputaților care au încălcat legea” relatau reprezentanții portalului.
Pe 20 aprilie, Legislativul de la Chișinău a adoptat legea care interzice simbolurile de război, inclusiv panglica „Sf. Gheorghe”, folosită de trupele ruse ca simbol în cadrul invaziei din Ucraina.
Persoanele fizice care nu respectă interdicția riscă amenzi până la 9.000 de lei sau muncă în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. Persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă până la 18.000 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu până la 30.000 de lei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.