VIDEO Percheziții la o întreprindere care fabrica și comercializa țigări. Erau vândute, inclusiv în zonele duty-free
Full Article 2 minutes read

VIDEO Percheziții la o întreprindere care fabrica și comercializa țigări. Erau vândute, inclusiv în zonele duty-free

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) de comun cu Serviciul Vamal au anihilat o schemă infracțională de fabricare și vânzare a produselor din tutun, inclusiv în zonele duty-free și au depistat 75 500 pachete de țigări și peste 1,7 milioane de țigarete neîmpachetate. 

Perchezițiile au fost efectuate în perioada 26 – 28 ianuarie 2022, în cadrul unei cauze penale de contrabandă pornite în anul 2021, după ce vameșii au depistat un lot de produse din tutun de marca comercială a unui agent din republică.

În consecință, oamenii legii au ridicat și timbre utilizate exclusiv în cazul comercializării produselor prin intermediul magazinelor „duty-free”, precum și ambalaj pentru confecționarea pachetelor de țigări.

De asemenea, a fost depistată materie primă pentru producerea țigaretelor sub mărcile comerciale ale unor companii din China, o parte dintre care sunt vândute pe teritoriul Republicii Moldova exclusiv în rețelele de magazine „duty-free”, iar altele nu sunt deloc comercializate pe piața internă. Produsele erau destinate comercializării ilegale pe piața neagră internă a Moldovei și a Uniunii Europene.

„Potrivit datelor oficiale, întreprinderea nu mai activează de câțiva ani de zile, având licența pentru genul respectiv de activitate expirată. În pofida acestui fapt, pe parcursul ultimilor ani, au fost documentate mai multe cazuri de trafic ilicit cu astfel de produse atât la frontieră, cât și pe teritoriul țării”, comunică Procuratura.

Oamenii legii precizează că, pe lângă sfidarea prevederilor care impun achitarea contribuțiilor către stat pentru acest tip de produse, producerea și comercializarea clandestină a produselor din tutun contrafăcute implică un risc sporit asupra sănătății consumatorului nu doar în virtutea proprietăților nocive ale acestora, de regulă, ci și din motivul că nu sunt supuse unui control al calității.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: