Perciun, replică pentru șeful Direcției educație Chișinău, nemulțumit de modificările la Codul educației: Un ipocrit care se teme să-și piardă funcția
Full Article 4 minutes read

Perciun, replică pentru șeful Direcției educație Chișinău, nemulțumit de modificările la Codul educației: Un ipocrit care se teme să-și piardă funcția

„Ipocrite, deplasate și lipsite de substanță” – așa a comentat ministrul Educației, Dan Perciun, declarațiile membrilor Mișcării Alternativa Națională (MAN), partid condus de primarul capitalei Ion Ceban, în care îl acuză de „subjugarea” politică a sistemului educațional, după ultimele modificări la Codul Educației, aprobate de Parlament. Dan Perciun a respins într-o reacție pentru NM acuzațiile șefului Direcției Educație a Primăriei Chișinău, îndemnându-l să participe la concurs, dacă își dorește să ocupe și în viitor fotoliul de șef al direcției municipale de educație.  

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) a depus pe 20 decembrie o nouă sesizare la Curtea Constituțională (CC) privind controlul constituționalității noilor prevederi ale Codului Educației, care permit eliberarea din funcție a șefilor de direcții din învățământ. Autorii sesizării au avertizat despre amenințarea asupra autonomiei locale, care, spun ei, ar putea duce „la o serie de abuzuri, permițând demiteri și numiri arbitrare în instituțiile de învățământ, cu consecințe grave asupra integrității și independenței sistemului educațional”. În acest context, șeful Educație Chișinău, Andrei Pavaloi, care este membru al MAN, l-a acuzat pe ministrul Educației și partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate ingerință direct în activitatea autorităților publice locale. Așa, spune Pavaloi, guvernarea ar încerca să își „subjuge” sistemul educațional. Detalii – AICI.

Contactat de NM, ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că declarațiile reprezentanților MAN „sunt total deplasate”, inclusiv în lumina ultimei investigații jurnalistice, potrivit căreia lucrătorii din sistemul educațional din Chișinău ar fi fost implicați campania electorală a lui Ion Ceban pentru alegerile din noiembrie.

„Încercarea lui de a ne acuza de politizare e și ipocrită, și deplasată, și lipsită de substanță. Modificările făcute la Codul educației sunt pur și simplu pentru a ne asigura că prevederile legale sunt respectate. Atunci când sunt aleși șefi de direcții, trebuie respectată legea, dar nu așa cum a făcut Ceban – l-a numit pe Pavaloi abuziv, fără concurs, fără participarea CMC, și acum îi este frică că lumea lui politică o să-și piardă funcția”, a declarat Dan Perciun.

Întrebat ce crede despre avertizarea recentă a șefului Educație Chișinău, care nu exclude că ar putea organiza proteste, dacă modificările vor ajunge să fie implementate, ministrul Educației i-a sugerat lui Andrei Pavaloi să candideze la concurs, dacă își dorește să dețină această funcție și în viitor.

„Omul care a politizat tot sistemul educațional din Chișinău sau a folosit resursa administrativă în campania lui Ceban este un ipocrit care se teme să își piardă funcția, pentru că știe că a fost numit ilegal. În loc să fie numit prin concurs, a fost numit acolo special pentru a executa comanda politică a primarului, de aici și derivă toate temerile lui. Să nu-i fie frică, să învețe legislația Republicii Moldova, să participe la concurs cu încredere și să demonstreze că deține competențele necesare și să nu speculeze pe marginea acestui concurs. Acolo există o comisie care este reprezentă pe larg de diferiți actori din educație. Ministerul Educației are un singur reprezentant”, a conchis ministrul Educației, Dan Perciun.

***

Amintim că Parlamentul a aprobat pe 17 august un amendament propus de PAS care prevede că tuturor șefilor de direcție educație din țară care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.

Amendamentele PAS la Codul Educației au fost dur criticate de primarul de Chișinău, Ion Ceban, pe 21 august. Edilul a calificat modificările drept anticonstituționale. „Este o ingerință foarte-foarte gravă în activitatea administrației publice locale”, a declarat atunci Ceban.

La câteva zile distanță, pe 8 septembrie, Ceban, alături de Vartanean, au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au contestat constituționalitatea modificărilor operate de PAS la Codul Educației – sesizare declarată între timp inadmisibilă.

După decizie, primarul Ion Ceban și membrii MAN au criticat din nou Ministerul Educației și au amenințat cu proteste, dacă proiectul va implementat. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: