„Persoane de contact” – Igor Dodon și Oleg Voronin. Moldoveanca Carina Ţurcan, despre acuzațiile de spionaj înaintate de Federația Rusă
Full Article 2 minutes read

„Persoane de contact” – Igor Dodon și Oleg Voronin. Moldoveanca Carina Ţurcan, despre acuzațiile de spionaj înaintate de Federația Rusă

Moldoveanca Carina Ţurcan, acuzată în Federația Rusă de spionaj în favoarea Republicii Moldova a dezvăluit pentru prima dată detalii despre acuzațiile care i-au fost aduse. Într-un interviu pentru RBC, aceasta a spus că acuzația se bazează pe un chestionar din dosarul unui agent al Serviciului de Informații din Republica Moldova, unde sunt indicate informații personale care coincid cu datele lui Țurcan. Potrivit acesteia, documentul relevă „persoanele de contact” ale lui Țurcan, dintre care angajații ai corporațiilor de stat ruse, dar și politicienii moldoveni, inclusiv președintele Igor Dodon și Oleg Voronin, fiul fostului președinte Vladimir Voronin.

„Am fost acuzată că transfer informații către serviciile speciale din Moldova, Serviciul de Informații și Securitate din Moldova și anume la comanda acestor instituții. Mi se incriminează faptul că în 2004 am fost recrutată de către serviciile secrete din Moldova, iar în 2015 le-am oferit careva informații, care potrivit anchetei reprezintă un secret de stat. Nu am făcut nimic în acest sens”, a spus Țurcan și a adăugat că îl cunoaște pe Dodon doar de la ședințele comisiei interguvernamentale moldo-ruse la care a participat în perioada 2008-2009.

Mai mult, potrivit lui Țurcan, organul de urmărire penală mai deține un alt document. Este vorba despre niște informații pe care serviciile secrete ruse le-au obținut de la serviciile speciale din Republica Moldova.

„Acestea sunt niște copii a trei documente în limba engleză, care nu sunt lizibile și care reprezintă în sine niște scrisori ale ministrul Energiei, Alexandr Novak și adjunctului său, Anatoli Ianovski”, a declarat Țurcan. „Scrisorile vizau furnizarea gazului rusesc în Moldova, furnizarea de energie electrică în Crimeea și subiectul furnizării de energie electrică de pe teritoriul Federației Ruse, nici nu voi spune unde”, a mai declarat aceasta.

Originară din Republica Moldova, Carina Ţurcan a fost reținută în iunie 2018 sub suspiciunea de spionaj. Potrivit procurorilor, în 2015, Carina Țurcan a transmist serviciilor speciale din Moldova un document elaborat de Ministerul Energeticii din Federația Rusă. La rândul său, aceasta s-a declarat nevinovată.

În decembrie 2019, instanța a prelungit arestul Carinei Țurcan până în martie 2020. Avocații acesteia au calificat decizia drept ilegală, pentru că termenul de detenție al acesteia expirase pe 13 decembrie. Ulterior, aceasta a fost eliberată.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: