„Persoanele au o anumită obligație față de apărarea țării”. Unui tânăr gay din Rusia i s-a refuzat acordarea statutului de refugiat în Moldova
Full Article 5 minutes read

„Persoanele au o anumită obligație față de apărarea țării”. Unui tânăr gay din Rusia i s-a refuzat acordarea statutului de refugiat în Moldova

Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) a refuzat acordarea statutului de refugiat în Republica Moldova pentru un tânăr din Federația Rusă, pe nume Valerii. NM a intrat în posesia deciziei IGM care confirmă acest lucru. Hotărârea poate fi atacată în instanța de judecată în termen de 30 de zile.

„Considerăm că persoanele au o anumită obligație față de apărarea țării”

Potrivit documentelor obținute de NM, Valerii a declarat, în cadrul audierilor, că nu dorește să revină în Federația Rusă din două motive:

– din cauza riscului de a fi mobilizat și ulterior implicat în acțiunile militare din Ucraina;

– din cauză că este homosexual, fapt netolerat de societate.

Pentru a fi verificate motivele din cauza cărora tânărul din Rusia a solicitat azil, autoritățile au consultat surse mass-media.

O serie de știri a confirmat faptul că liderul de la Moscova Vladimir Putin a ordonat creșterea numărului de soldați din armata rusă, dar și faptul că Curtea Supremă a pronunțat o decizie care le-ar oferi recruților dreptul la un „serviciu alternativ”.

În continuare, se face referire la Manualul UNHCR privind acordarea statutului de refugiat și la Codul Penal al Republicii Moldova. În document se indică faptul că, în multe țări, serviciul militar este obligatoriu, iar eschivarea de la acesta este o infracțiune, care se pedepsește prin lege. Totodată, IGM invocă faptul că, potrivit legislației ruse, solicitantul de azil poate beneficia de „serviciu militar alternativ”.

Făcând referire la Manualul UNHCR, în act, se menționează că un dezertor sau un fugar de încorporare poate fi considerat refugiat, dacă se poate arăta că ar suferi pedepse disproporționat de severe pentru infracțiunea militară comisă datorită rasei, religiei, naționalității, apartenenței la un anumit grup social sau opiniei politice.

În vederea faptului dacă urmărirea penală merge până la persecuție va fi necesar să se facă referire la legile țării în cauză, deoarece este posibil că o lege să nu fie conformă cu standardele în domeniul dreptului omului. Totuși, cel mai adesea, nu legea este discriminatorie, ci aplicarea ei. Urmărirea penală pentru o infracțiune împotriva „ordinii publice”, de exemplu, distribuirea de broșuri, poate fi un motiv pentru persecuția unei persoane din cauza conținutului politic al publicației. Pc. 60 din același Manual, prevede că în astfel de cazuri din cauza evidenței dificultăți în evaluarea legilor altor țări, autoritățile naționale pot lua decizii, în mod frecvent, luând drept etalon propria legislație națională. Astfel, făcând trimitere la art. 353, art. 354, art. 355, art. 356 și art. 372 din CP al RM, privind pedeapsa pentru eschivarea de la mobilizarea militară, eschivarea de la îndeplinirea serviciului militar pe timp de război etc, considerăm că persoanele au o anumită obligație față de apărarea țării sale, iar eschivarea sa de la îndeplinirea serviciului militar în Federația Rusă nu constituie un risc de a fi expus persecuției”, se arată în act.

„Nu a fost găsit faptul că homosexualii sunt arestați”

Pentru a verifica temerea lui Valerii de a se întoarce în Rusia pentru că este homosexual, fapt care nu este tolerat în această țară, IMG a examinat un articol de presă și un raport Amnesty International. Materialele au confirmat că în Federația Rusă a fost interzisă  prin lege „propaganda LGBTQ”, iar încălcarea acesteia atrage după sine pedepse.

Fâcând iarăși trimitere la Manualul UNHCR, documentul stipulează că, pentru a fi considerat refugiat, o persoană trebuie să demonstreze o temere bine întemeiată de a fi persecutată, pentru unul din motivele: rasă, religie, naționalitate, apartenență la un anumit grup social sau opinie politică.

În urma cercetării pe internet în surse publice de specialitate accesibile publicului și cu ajutorul motoarelor de căutare pe internet în cercetare liberă, nu a fost găsit faptul precum că homosexualii sunt arestați sau condamnați la privațiune de libertate. Potrivit legislației naționale ruse, este interzisă formele de „propagandă” LGBTQ”, se arată în document.

De asemenea, se menționează că solicitantul de azil nu ar fi oferit suficiente detalii și probe care să confirme că se află în vizorul autorităților ruse în calitate de persoană care prezintă pericol din cauza apartenenței sale la comunitatea LGBTQ.

Solicitantul de azil a invocat că a părăsit țara de origine în mod legal având tangență directă cu autoritățile de stat fără a întâmpina careva obstacole, ceea ce constată faptul că dânsul nu se afla în vizorul autorităților de stat ca o persoană ce ar prezenta un pericol național. Totodată, e de relevat faptul că, solicitantul a susținut că niciodată nu a avut probleme cu autoritățile de stat”, se mai menționează în document.

Astfel, IGM a hotărât să respingă cererea de solicitare de azil depusă de tânăr.

Precizăm că, în iulie anul trecut, Valerii a relatat într-un interviu pentru NewsMaker despre cum este să fii homosexual în Rusia, o țară homofobă. Tânărul a fugit din Federația Rusă împreună cu iubitul său Valentin,  care este originar din Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: