Andrei Mardari / NewsMaker

Timp de o lună, în Moldova au fost anunțate 126 alerte false cu bombă. Mai mulți suspecți, identificați

Timp de o lună, în Republica Moldova au fost anunțate 126 de alerte false cu bombă. Poliția Republicii Moldova anunță că mai mulți suspecți, atât din țară, cât și de peste hotare, au fost identificați. Oamenii legi îndemnăm cetățenii la calm și înțelegere, astfel încât serviciile specializate să-și exercite atribuțiile și să întreprindă toate măsurile pentru ca persoanele vinovate să fie identificate și trase la răspundere.

De menționat că Ministerul Afacerilor Interne a propus sporirea pedepsei cu închisoare și mărirea amenzilor pentru cei care anunță în fals amplasarea de bombe.

Astfel, dacă până în prezent alerta cu bombă era pedepsită cu închisoarea de până la 2 ani, propunerea de modificare a Codului penal prevede ca pedeapsa să fie cuprinsă între 2 și 5 ani de închisoare, iar plafonul amenzilor să crească începând cu 50 de mii de lei, până la un maxim de 150 de mii de lei.

De asemenea, potrivit Ministerului Afacerilor Interne, articolul în redacție nouă a Codului penal prevede, pentru această faptă, mai multe circumstanțe agravante (alin. 2 și 3) în care pedepsele ajung până la maximum 12 ani de lipsire de libertate.

Potrivit unei analize efectuate de MAI, numărul alarmelor false cu bombe a crescut în ultimele 3 luni ale acestui an. Astfel, doar de la începutul lunii iulie au fost înregistrate 126 apeluri. Conform ministerului de resort, costurile generate de numărul mare de intervenții de control antiterorist sunt „foarte mari” și se estimează la zeci de mii de lei. A crescut și numărul angajaților MAI implicați în control antiterorist și în investigarea cazurilor de alertă falsă cu bombe. Astfel, doar de la începutul lunii iulie 2022, numărul acestora a crescut cu circa 58%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Temu, sub lupa Comisiei Europene: platforma riscă amendă pentru vânzarea de produse ilegale

Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că platforma chineză de comerț online Temu a încălcat Regulamentul privind serviciile digitale, nereușind să evalueze corect riscurile legate de vânzarea de produse ilegale în UE. Dacă aceste concluzii vor fi confirmate, compania riscă o amendă de până la 6% din veniturile sale anuale globale.

Astfel, CE a constatat, în urma unei analize preliminare, că Temu a încălcat Legea privind serviciile digitale (DSA). Potrivit instituției, există dovezi că platforma prezintă un risc major pentru consumatorii din UE, care s-ar putea confrunta cu produse ilegale.

„Mai precis, analiza unui exercițiu de client misterios efectuată de Comisie a constatat că este foarte probabil ca consumatorii care cumpără de pe Temu să găsească produse neconforme printre oferte, cum ar fi jucăriile pentru copii și produsele electronice de mici dimensiuni”, se arată în comunicat.

Dacă aceste concluzii preliminare vor fi confirmate, Comisia va decide că Temu încalcă articolul 34 din Legea privind serviciile digitale, ceea ce ar atrage o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală anuală, precum și obligația de a elimina încălcările constatate.

Menționăm că procedura împotriva Temu pentru vânzarea de produse ilegale în UE a fost inițiată încă din noiembrie 2024.

Plângerea sublinia că platforma nu dispune de sisteme suficient de sigure pentru a împiedica reapariția vânzătorilor necinstiți. De asemenea, Comisia și-a exprimat îngrijorarea față de tacticile agresive de vânzare ale Temu, cu un „design care creează dependență”, inclusiv prin „recompense de tip joc”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: