Persoanele care vor arde anvelope riscă amenzi. Atenționarea autorităților înainte de Paște 
Full Article 2 minutes read

Persoanele care vor arde anvelope riscă amenzi. Atenționarea autorităților înainte de Paște 

Autoritățile au amintit că arderea anvelopelor este interzisă în Republica Moldova și au îndemnat cetățenii să renunțe la arderea acestora în noaptea de Paște. Agenția de Mediu a precizat că poluarea aerului atmosferic se sancționează cu amendă de la 1200 la 1800 lei aplicată persoanei fizice și de la 10,5 mii la 15 mii de lei aplicată persoanei juridice. Potrivit instituției, cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce sau să le ardă, dar să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri. 

Agenția de Mediu a îndemnat cetățenii să renunțe la arderea anvelopelor în noaptea de Paște.

„Este important să evităm aprinderea rugurilor în noaptea de Înviere, în special în cazul arderii anvelopelor, pentru a proteja sănătatea oamenilor și mediului înconjurător. În procesul arderii anvelopelor în atmosferă sunt emanate zeci de substanțe chimice periculoase, cancerigene. Printre acestea se numără monoxidul de carbon, oxizi de sulf și de azot, dioxine, furani, metale grele, benzen și hidrocarburi aromatice policiclice, iar în funcție de caracteristica și direcția vântului, aceste substanțe pot fi dispersate la distanțe mai mari de 160 de km”, au precizat reprezentanții Agenției pe 3 mai.

Instituția a amintit că arderea anvelopelor este interzisă în Republica Moldova

„Poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanți ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, se sancționează cu amendă de la 24 la 36 de unități convenționale (de la 1200 la 1800 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 210 la 300 de unități convenționale (de la 10,5 mii la 15 mii de lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an”, au menționat reprezentanții Agenției.

Instituția a mai declarat că începând cu 23 martie 2023 cetățenii care dețin anvelope uzate „sunt obligați să nu le arunce la întâmplare sau să le ardă, ci trebuie să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: