Pesah 2023: când e sărbătorită și ce tradiții sunt respectate. Mesajul de felicitare al președintei Maia Sandu
Full Article 3 minutes read

Pesah 2023: când e sărbătorită și ce tradiții sunt respectate. Mesajul de felicitare al președintei Maia Sandu

În acest an, pe 5 aprilie, se sărbătorește Pesah-ul, una dintre cele mai importante sărbători pentru poporul evreiesc.  În această zi evreii comemorează exodul din Egip și eliberarea din sclavie. 

Data sărbătorii

Conform calendarului evreiesc, Pesah este sărbătorit în a 14-a zi a lunii Nisan. Aceasta este prima lună a anului biblic în calendarul evreiesc, care se întinde până în jurul lunii martie-aprilie a calculului gregorian. Pesah este sărbătorit timp de 7 zile în Israel și 8 zile în afara Israelului.

În 2023, sărbătoarea cade pe 6 aprilie. De menționat că o zi în calendarul evreiesc începe în seara zilei precedente. Astfel, Pesah începe în seara zilei de 5 aprilie.

Pesah se va încheia pe 12 aprilie în Israel și pe 13 aprilie în străinătate.

Tradiții de Pesah

În prima și a doua zi, evreii au o cină rituală numită Seder. Conform obiceiurilor, pe masă nu pot fi puse multe feluri de mâncare, așa că meniul este aproximativ următorul:

– ouă fierte tari sau coapte la cuptor
– carne pe os
– ierburi amare
– apă cu o lingură de sare pentru a acoperi ierburile
– fructe și preparate din fructe

– matza ( pâine plată nedospită)

După aceste feluri de mâncare poate fi servit pește. Printre băuturile admise se numără vinul și sucul. Un pahar trebuie neapărat să rămână pentru profet.

Din a treia până în a șasea zi credincioșii pot ieși la muncă, dar nu se obișnuiește să muncească. Iar a șaptea și a opta zi sunt din nou zile de sărbătoare. Pesah se încheie cu rugăciune și cu consumul de mato și vin.

De menționat că cu ocazia Pesah-ului președinta Maia Sandu a adresat un mesaj de felicitare pentru comunitatea evreiască din Republica Moldova.

„Pesah-ul este una dintre cele mai importante sărbători pentru poporul evreu. Aceasta simbolizează libertatea, marele exod din Egipt și eliberarea de sclavie în tradiția evreiască. Pesah-ul este, de asemenea, sărbătoarea primăverii, o perioadă de reînnoire, noi începuturi şi speranţe. Poporul evreu a parcurs un drum lung și anevoios în istoria lui, trecând prin încercări grele, dar şi-a păstrat identitatea şi credinţa. Provocările timpurilor noastre ne îndeamnă să învăţăm din lecţiile trecutului, să dăm un exemplu de omenie şi solidaritate. Fie ca această sărbătoare să vă să aducă pace și fericire! Pesah fericit! A Freilichen Pesach! Hag Pesah Sameah!”, a scris șefa statului pe pagina sa de Facebook.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: