Peste 20 de mii de euro, alocați de guvern unui birou de avocați pentru a reprezenta interesele Moldovei într-un litigiu internațional
Full Article 2 minutes read

Peste 20 de mii de euro, alocați de guvern unui birou de avocați pentru a reprezenta interesele Moldovei într-un litigiu internațional

Guvernul în exercițiu a aprobat alocarea a peste 20 de mii de euro unui birou de avocați, care reprezintă interesele Republicii Moldova în litigiu cu compania „ Komaksavia Airport Invest LTD”. O decizie în acest sens a fost luată la ședința guvernului, astăzi, 29 aprilie.

„Se propune alocarea către Agenția Servicii Publice a sumei de 19 700 de euro pentru pentru plata serviciilor de expertiză, a martorilor, precum și suma echivalentă în lei a 1075,39 euro pentru plata serviciilor de stenografiere, propuse de Biroul Asociat de Avocați „Buruiană & Partners” în procesul de apărare a intereselor statului în cauza de arbitraj investițional internațional Komaksavia Airport Invest LTD împotriva Republicii Moldova”, se arată în textul proiectului de lege.

„Este vorba despre situația cu Avia Invest și acest proiect vine să eficientizeze apărarea intereselor Republicii Moldova în cadrul acestui proces”, a precizat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Amintim că pe 20 mai 2020, Komaksavia Airport Invest Ltd, care deţine 95% din cota parte a SC „Avia Invest” SRL, a înregistrat la Institutul de Arbitraj al Camerei de Comerţ din Stockholm o cerere în arbitraj împotriva Republicii Moldova pentru pretinsa încălcare a dispoziţiilor art. 2 (promovarea și protejarea investițiilor) și art. 4 (exproprierea) al Acordului între guvernul Republicii Moldova şi guvernul Republicii Cipru privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor”, menționează Ministerul Justiției.

La începutul lunii august 2020, Curtea de Arbitraj a interzis Republicii Moldova să efectueze acțiuni de reziliere a contractului până la decizia finală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: