Peste 3 mii de oameni din Moldova sunt în carantină la domiciliu. Cine îi monitorizează?
Full Article 3 minutes read

Peste 3 mii de oameni din Moldova sunt în carantină la domiciliu. Cine îi monitorizează?

3395 de persoane din Moldova se află în carantină la domiciliu din cauza riscului de răspândire a coronavirusului. Autoritățile au luat aceste măsuri pentru oamenii care ar fi putut să se infecteze de Covid-19, însă deocamdată nu au simptome. NM a studiat, ce înseamnă carantină la domiciliu, cine monitorizează respectarea acesteia și ce se poate întâmpla dacă vor fi încălcate condițiile carantinei.

Cine plasează în carantină la domiciliu?

În carantină sunt plasați toți cei care vin din țările în care s-au înregistrat focare de coronavirus, însă nu prezintă niciun fel de simptome ale maladiei. Carantina la domiciliu durează 14 zile, pentru că aceasta este, de obicei, perioada de incubare a noului tip de coronavirus Covid-19. În prezent, 3359 de persoane din Moldova se află în carantină la domiciliu.

Ce va fi cu salariul meu?

Pentru două săptămâni de carantină, persoanei îi va fi achitat concediul medical.

Sunt în carantină. Nici gunoiul nu-l pot arunca?

Dacă o persoană este în carantină la domiciliu, i se recomandă să nu iasă din casă. Însă Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) a precizat pentru NM că dacă pacientul trebuie să iasă undeva și nimeni dintre membrii familiei nu poate face acest lucru în locul lui, el poate ieși din casă. Important e să încerce să nu contacteze cu alte persoane și să evite grupurile mari de oameni.

Dacă am fost plasat în carantină, ce face familia mea?

Persoana care a fost plasată în carantină trebuie să stea într-o încăpere separată, să folosească altă veselă și măști de unică folosință. Membrii familiei sale pot merge la serviciu sau la studii, a comunicat Centrul Național de Sănătate Publică. Însă membrii familiei trebuie să respecte regulile de igienă personală și, pe cât e posibil, să nu intre în contact cu bolnavul.

Cine monitorizează respectarea carantinei?

Polițiștii și medicii de familie trebuie să monitorizeze acest proces. Însă Nicolae Furtună, directorul CNSP, a menționat pentru NM că statul „nu are posibilitatea să plaseze câte un polițist lângă fiecare dintre cei trei mii de oameni care sunt în carantină”, de aceea autoritățile contează acum pe conștiința și responsabilitatea oamenilor.

Nerespectarea carantinei ar putea fi pedepsită?

Conform art. 215 al Codului penal al Republicii Moldova, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu amendă în mărime de la 550 la 750 de unități convenționale sau cu închisoare de până la 1 an. Aceleași fapte soldate din imprudență cu vătămarea gravă sau medie a sănătății sau cu decesul persoanei, se pedepsesc cu închisoare de până la 5 ani.

Guvernul a elaborat deja un proiect care prevede înăsprirea pedepselor în acest sens. Conform proiectului, cei care nu respectă măsurile de precauție luate de guvern și răspândesc noul tip de coronavirus, riscă detenție de până la trei ani sau amendă de până la 50 de mii de lei. Dacă însă oamenii pe care i-au infectat se află în stare gravă sau medie a sănătății sau au decedat, pedeapsa va fi și mai aspră – până la șapte ani de închisoare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: