NewsMaker

Peste 3400 de agricultori au depus cereri de solicitare a motorinei din ajutorul umanitar acordat de România

Ministerul Agriculturii a anunțat despre finalizarea procedurii de evaluare a cererilor de solicitare a motorinei din ajutorul umanitar acordat de România. Potrivit sursei citate, 3430 de producători agricoli au depus cereri în acest sens. 

Cele mai multe solicitări de ajutor umanitar au fost depuse de producătorii agricoli din raioanele: Cahul – 232 cereri, Comrat – 177 cereri, Căușeni – 176 cereri, Orhei – 164 cereri, Ștefan-Vodă – 152 cereri.

Până în prezent, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a examinat circa 98 la sută din totalul dosarelor recepționate. Pentru neîntrunirea criteriilor de eligibilitate, șapte dosare au fost respinse.

Conform datelor preliminare, producătorii agricoli au declarat că, în anul trecut, au fost afectate de secetă circa 475 mii ha de teren agricol. După aplicarea coeficientului de categorisire a producătorilor agricoli, suprafața de teren eligibilă constituie circa 325 mii ha. Cuantumul mediu cantitativ per hectar de motorină ar constitui circa 18,46 litri.

Mărimea ajutorului per hectar de teren arabil afectat se calculează în baza cantității totale de motorină disponibilă, raportată la suprafața totală eligibilă.

Perioada de distribuire a ajutorului umanitar va fi anunțată suplimentar, după ce motorina va fi oferită de România.

Amintim că în februarie 2021, România a aprobat acordarea gratuită a 6000 tone de motorină pentru agricultorii din Republica Moldova care au fost afectați de secetă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Recean, în dialog cu activiști, antreprenori și tineri din Găgăuzia și Taraclia: „Unitatea e puterea noastră”

Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu mai mulți activiști civici, antreprenori, tineri, dar și reprezentanți ai sectoarelor de educație, cultură și mass-media din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Potrivit unui comunicat al Executivului, discuțiile s-au concentrat pe importanța implicării minorităților naționale în procesele de luare a deciziilor.

Dorin Recean a evidențiat faptul că în sudul țării se investește activ, în special, în infrastructură. Printre cele mai mari proiecte se numără construcția drumului de ocolire Vulcănești, un proiect de 28 de milioane de euro, susținut din fonduri europene. Totodată, în UTA Găgăuzia, sunt în desfășurare 15 proiecte finanțate prin programul guvernamental „Satul European”, în valoare totală de 73 de milioane de lei.

De asemenea, premierul a menționat lansarea programului de formare profesională pentru cadrele didactice care predau limba găgăuză în grădinițele din autonomie. Programul este organizat de Universitatea de Stat din Comrat, sub egida Ministerului Educației, și este destinat pentru 74 de cadre didactice din 56 de grădinițe din autonomie. 

Tinerii prezenți la întrevedere au abordat subiecte privind integrarea europeană și măsurile de combatere a dezinformării.

„Unitatea e puterea noastră și doar împreună vom reuși să dezvoltăm comunitățile locale și să asigurăm un nivel de trai mai bun”, a precizat șeful Guvernului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: