Peste 400 de refugiați au fost spitalizați în Moldova, inclusiv pentru cancer și proceduri de dializă
Full Article 2 minutes read

Peste 400 de refugiați au fost spitalizați în Moldova, inclusiv pentru cancer și proceduri de dializă

Peste 1 300 de refugiați au solicitat asistență medicală în Republica Moldova. Dintre aceștia, mai mult de 400 au fost spitalizați, inclusiv pentru tratamentul cancerului și pentru proceduri de dializă, fiind asigurați cu medicamentele necesare. Informația a fost confirmată, pe 22 martie, de către ministrul Sănătății Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă susținută împreună cu directorul Biroului Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Dr Hans Henri P. Kluge, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.

Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a menționat că resursele R. Moldova sunt limitate și guvernul nu își dorește ca povara acestei crize umanitare să fie resimțită de către cetățenii moldoveni.

În acest context, ne-am adresat partenerilor externi, instituțiilor internaționale pentru a obține suport. Mai multe state mebre ale UE și-au arătat disponibilitatea de a prelua unii pacienți. Deja am realizat unele transferuri de pacienți, dar mulți cetățeni ucraineni doresc să rămână în Republica Moldova pentru tratament. Astfel, este necesar ca să consolidăm capacitățile naționale ale sistemului pentru a oferi în volum deplin asistență medicală, atât refugiaților din Ucraina, cât și cetățenilor noștri”, a menționat ministrul Sănătății.

La rândul său, directorul Biroului Regional pentru Europa al OMS a declarat: „Misiunea mea în Republica Moldova este de a discuta și de a conveni asupra unui program de consolidare a sistemului de sănătate. Pentru cetățenii Republicii Moldova vom face tot ce ne stă în puteri pentru a spori calitatea actului medical, pentru a face mai accesibile medicamentele pentru întreaga populație și pentru a asigura accesul la sănătatea primară, inclusiv în zonele rurale”.

În contextul crizei refugiaților, OMS cu suportul Uniunii Europene a donat Republicii Moldova un lot de o tonă de medicamente și produse medicale și un alt lot de opt tone de medicamente, consumabile și truse medicale, dar și teste rapide pentru depistarea SARS-CoV-2.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: